Входна врата

10 интересни факти за вратите

10 интересни факти за вратите
Гласувай

Ето няколко интересни факти за вратите, които може би не знаете:

 1. Първата автоматична врата за гараж е създадена през далечната 1926 г. Неин създател е С. Дж. Джонсън.
 2. В много страни има стара традиция, съществуваща от векове – да се боядисват вратите на много църкви в червено. Това е особено характерно за Филаделфия. Така боядисани вратите символизират безопастност, място, което да служи за убежище. Червения цвят се свързва също така със светилищата. Съществува теория, според която червеното символизира кръвта на Христос и боядисвайки вратите в червено хората няма да забравят жертвата му.
 3. В Ирландия много врати са в различни цветове. Според легендата, когато починала кралица Виктория всички хора е трябвало да си боядисат вратите в черно. Но те не желаели да се подчинят и в знак на протест си боядисали вратите в най-различни цветове.
 4. В Древен Египет са открити най-древните врати. Като устройство са били изключително елементарни – само една дървена дъска и метални панти.
 5. Вратата като символ се свързва с надежда, освобождаване и комуникация.
 6. Ако в съня си видите врата и тя е отворена това означава, че съществува благоприятна обстановка за нови начинания. Ако вратата съответно е заключена – изпусната възможност.
 7. Рок групата „The Doors“ се е сдобила със своето име от името на книгата на Олдъс Хъскпи „The doors of perception“.
 8. В миналото е съществувало понятие като „фалшива врата“. Това е врата, която не води към никъде. В Древен Египет се е смятало, че това е вратата за отвъдното.
 9. В Древен Рим пък е имало малко странна традиция. Пред входните врати се е слагало изображение на фалос. Това се е правило с цел богатство, плодородие и благополучие.
 10. Според Фън Шуй пътят пред самата врата трябва да бъде чист и отворен, за да може да се хармонизират енергиите на Чи.

Направи живота си по-лесен с плъзгащи интериорни врати

Направи живота си по-лесен с плъзгащи интериорни врати
Гласувай

За повечето хора вратите са предимно луксозен артикул и не биха похарчили допълнителни средства за тях. Не осъзнават, че са изключително важни – използвате ги буквално десетки и стотици пъти на ден. Изборът на подходящата интериорна врата може да ви спести пари и проблеми напред във времето.

Ето и някои от най-силните аргументи за инсталирането на плъзгаща се врата.

 • Душове: Най-вероятно вече имате плъзгаща се врата в банята. По-голямата част от душ кабините са изградени с тези врати. Така, че вече сте запознати с тях и преходът към този стил на вратата няма да бъде проблем за цялата къща.
 • Гардероби: Друга обща употреба на плъзгащи се врати е в гардеробите. Всеки сантиметър е важен, така че защо да загубите цялото това пространство. Специален фаворит за гардеробите са огледалните плъзгащи се врати. Те изпълняват двойна функция – имате си врата и огледало, за да прецените вашето облекло, преди да излезете.
 • Пространство: Традиционните врати изискват пространство около тях, за да могат да се отворят. Тази област е на практика неизползваема. Ако сложите плъзгаща врата, цялото това пространство вече ще е на разположение за съхранение или за всяка друга цел, която смятате за подходяща. Освен това можете лесно да я инсталирате, за да отделите две части на една стая.
 • Децата: Ако имате деца, знаете, че удрянето в случайно затварящи се врати е възможно и, че без значение колко пъти им напомняте да внимават, просто не е добре. С плъзгаща се врата няма нищо, което да ги удари, вратата просто ще се плъзне на позиция.
 • Кухня: Все повече и повече хора предпочитат да заменят традиционната си врата в кухнята с плъзгаща се врата. Ако разгледате как се използват кухните в днешно време, не е трудно да разберете защо. Най-много време се изразходва в кухнята и сега се разглежда като централна точка на къщата. Това означава повече трафик през вратата  ѝ. Плъзгащите се врати са много по-тихи от обикновените врати, което ги прави не само идеални за кухнята, но и една чудесна инвестиция.
 • Вътрешни дворове: Ако имате или планирате да направите вътрешен двор във вашия имот, плъзгащата се врата е задължителна. Големите стъклени стени са станали синоним на идеалната къща за повечето хора. Не само са лесни за отваряне и почистване, но също така позволяват да навлезе много естествена светлина във вашия дом.

Съвети при монтиране на блиндирани врати

Съвети при монтиране на блиндирани врати
Гласувай

Ако ще монтирате самостоятелно врата и не сте запознати с този принцип на работа, не ви съветваме да започвате монтажа, защото има голяма вероятност да нанесете сериозни вреди на самата блиндирана врата, а също и на стената. Особено ако е в панелно жилище.

Един от основните проблеми може да бъде смяната на блиндираните врати.

На времето, когато са се изграждали панелните жилища, са се поставяли метални каси върху самите панели. Тогава този вариант може да се каже, че е бил най-добрия, защото е спестявал много труд на майсторите при изграждането на сградата. В днешно време вече почти всички панелни жилища имат нужда от цялостен ремонт. Съответно се създават сериозни затруднения при наличието на метални каси.

Ако за първи път ще монтирате врата, добре е да присъства човек, който е компетентен в тази област. За това размерите трябва да бъдат взети от такова лице. Преди да се монтира блиндираната врата е добре тя да бъде съхранявана на стайна температура.
Демонтажът на метална каса е свързан с прерязване на самия панел. Изисква се и специална техника за тази дейност. Но в много случаи вече не е възможно премахването на металните каси. За това много фирми разработват различни методи за монтаж на  врати без да се премахват старите. За да се монтира една врата върху метална каса, отворът се стеснява с поне 10 см, което не се приема от потребителите. През такива врати трудно можете да внесете или изнесете мебели.

Вече на българския пазар може да откриете специални каси за панелни жилища. Те са много добро решение. Спестяват Ви голямото къртене и прах в целия апартамент. Поставят се директно върху металните каси, което е много добро решение, още по-хубавото е обаче, че и чистият проходим отвор се стеснява много малко – само с 2 см. Двата перваза, които се монтират обхващат изцяло металната каса на стената и придават завършен вид на монтажа.

Интериорна врата за детска стая

Интериорни врати за детска стая

Интериорни врати за детска стая
Гласувай

Искате най-доброто за вашето дете? Повече от всичко желаете да му осигурите удобство и уют, така че да се чувства прекрасно в своя мил дом? Подарете красива и забавна врата с чудна картинка, която да отива на останалия цветен интериор на стаята на вашето сладко и очарователно хлапе.

Предлагаме ви много весели и забавни интериорни врати с известни герои от детски филмчета, с богата палитра от цветове, които не само ще радват вашето мъниче, но и ще развиват въображението на детето ви.

Освен интересната декорация на вратите за малчугани, нека обърнем внимание и на това, колко стабилна е конструкцията на тези модели.

Материалът, използван за направата им, е ХДФ. Крилото бива с рамка от масив и е подсилено с допълнително ХДФ оребрение. Това прави вратите изключително здрави.

Покритието бива непрекъснато и за неговата направа са използвани естествени дървесни частици, слепени със смоли и лепила, т.е. устойчиво е на надраскване. Също много важен факт за интериорни врати за детска стая.

Нека поговорим и за касите. Те биват регулируеми и обхващат зид до 36см. Первазите са прави, като единият от тях е фиксиран, а другият е плаващ. Первазите, също така са за от двете страни на зида, така не са нужни довършителни ремонти на стаята на вашите мили деца. Това, разбира се, ще ви спести много време и пари.

Друга важна част от цялостната визия на една хубава вътрешна врата за детска стая са дръжките. Тук определено не сте лишени от богат избор.

Мислейки за това, винаги да бъде топличко в помещението, в което спи вашето така обичано мъниче, моделите, които ви предлагам са добре уплътнени, а крилото е фалцово.

И, за да бъде щастието пълно, освен избор на любим герой от филм или приказка, вашето дете, както и вие заедно с него, може да разгледате и вариациите на цветове. Имаме, както по-светли багри, така и нюанси от по-тъмната гама.

Интериорна врата Gama 202, цвят Златен дъб, от Врати София

Предимства и недостатъци на интериорните врати със стъклен панел

Предимства и недостатъци на интериорните врати със стъклен панел
Гласувай

Проучванията показват, че интериорната врата със стъклен панел може да осигури отличен визуален вид на всяка къща или апартамент. Това е така заради естествения им и красив външен вид. Интериорните врати от този тип обаче могат да бъдат направени от всякакъв дизайн или да отговарят на специални изисквания на архитекта. Освен, че са уникални по своята същност, интериорните врати от стъклопакет разкриват някои други предимства.

Едно от основните предимства на тези интериорни врати е доброто и ефективно изолиране. Те също така имат висока енергийна ефективност. Въпреки това, те могат да бъдат произведени от почти всеки материал като основа. Интериорните врати от стъклен панел се предлагат с голяма влаго- и водоустойчивост и издръжливост. Когато говорим за монтаж, тези вътрешни врати се инсталират лесно. Въпреки това обаче те също могат да покажат и някои недостатъци, като трудност при почистване или малко по-висока цена. По-долу ясно са описани предимствата и недостатъците на вътрешната врата със стъклопакет.

Предимства на интериорните врати със стъклен панел:

 • Те не могат да се обелват, ръждясват, корозират или измятат
 • Интериорните врати от стъклен панел са устойчиви на термити и други насекоми
 • Този тип врата не се надува от излагането на влага
 • Те могат лесно да доведат до визуална откритост
 • Интериорните врати със стъклопакет придават светлина, богатство, чар и красота на всяка врата във вашия дом

Недостатъци на този тип врати:

 • При силен удар, интериорните врати от стъклопакет лесно се счупват
 • Често се нуждаят от завеси, които да се инсталират заедно с тях, за да запазите личния си живот

В заключение можем да обобщим следното – с посочените предимства и недостатъци на вътрешните врати със стъклен панел със сигурност ще откриете няколко полезни съвета. Предимствата на тези вътрешни врати надвишават недостатъците. От този извод е ясно, че интериорните врати от този тип ще Ви осигурят необходимия комфорт и уют при използване.

Входна врата

Правите ли грешката да не премахнете старите си метални каси?

Правите ли грешката да не премахнете старите си метални каси?
Гласувай

Една от най-често срещаните грешки, които хората правят при смяна на старите си врати с нови, е не премахването на старите метални каси.Независимо дали говорим за входна или интериорна врата, ще ви дадем двете най-основателни причини да не запазвате металните си каси, а да ги отстраните!

Обикновено металните каси могат да се срещнат в старите панелни жилища, където още при построяването на сградата касите на вратите са излети директно в панелите, което ги прави много по-трудни за премахване. Така поставени тези каси, създават усещане в хората, че са по-стабилни и здрави и не си заслужава да се отстраняват, но това не е точно така!

Премахването на такава каса на входната врата, води до много труд, прах и мръсотия, но пък крайният резултат ще си заслужава и сега сами ще се убедите в това:

  1. Първата основателна причина е неизбежното стесняване на светлия отвор. Ако тръгнем да монтираме нова врата, върху старата метална каса, не само че ще стесним отвора си с повече от 10см. в ширина и с около 5см. във височина, но и рискуваме новата каса да не покрие изцяло старата метална каса.Тава означава че ще се вижда част от металните первази, което е неприятно и не естетично.Стесняване на отвора ще доведе до бъдещи проблеми при внасяне и изнасяне на мебели или други по-големи вещи.
  2. Втората причина е, че повечето врати, които се предлагат на пазара са със стандартни размери и обикновено не могат да бъдат монтирани в старите каси, защото отвора не го позволява, особено що се касае до входните врати. Следователно трябва да преминете към вариант на поръчкова врата, което не само ще оскъпи вратата, но и ще удължи срока за доставка и монтаж.

Най-добрия съвет, който може да ви дадем е задължително да премахнете старите си метални каси, още при първия основен ремонт, който правите на жилището си!Ако вие нямате тази възможност, може да се обърнете към фирми предоставящи тази услуга и по-този начин ще си спестите много главоболия в бъдеще.

Може да прочете още за входните врати в предишната статия: Какво да изберете – поставяне на втора входна врата или само една, но масивна?

Входна врата модел 018-7 от Врати София

Какво да изберете – поставяне на втора входна врата или само една, но масивна

Какво да изберете – поставяне на втора входна врата или само една, но масивна
Гласувай

В някои случаи, когато искате да си закупите нова врата, се замисляте дали да оставите старата и да сложите друга – като втора входна врата. Доста клиенти живеещи в по-стари жилищни сгради имат дървени врати и не искат да ги махат, за да сложат на тяхно място нова. Опасенията от къртене и демонтаж на старата са заложени в мисленето на повечето от нас.

Питате се какви са вариантите Ви при избора на входни врати в този случай?

Единият е да закупите врата, която да е с малка каса – 5-7 см и да я поставите от страната, от която имате останал свободен зид. В този случай ще се наложи изрязване на старата каса, за да се освободи пространство, на което да бъде поставена новата врата като втора входна. Правейки този избор повечето от нас си мислят, че това е по-добра изолация на дома и придава по-голяма сигурност. В някои случаи – да, но в други е заблуда и неудобство. Тъй като трябва да имате достатъчно пространство за отваряне не само на едната врата, а на двете.

Изолацията не става по-добра в този случай, тъй като най-вероятно старата дървена врата е с дебелина около 4 см и няма изолация за разлика от специалните материали, използвани в масивните блиндирани врати.

По-добрият вариант е да махнете старата врата и на нейно място да си закупите една масивна блиндирана врата с дебелина 7-9 сантиметра на крилото, което да бъде запълнено с качествена изолация, с каквато се предлагат вратите от по-вискок клас в момента. Можете да избирате между такива с изолационен материал тип пчелна пита, минерална вата или полистирен.

Като цени са близки, затова не правете компромиси. Изолирайте добре дома си от студ, шум и нежелани посетители.

Входна врата модел T-684 Sparta от Врати София Нет

Суеверия свързани с входните врати

Суеверия свързани с входните врати
Гласувай

Входната врата е първото нещо, което виждаме преди да си влезем у дома. Освен, че трябва да потърсим нещо, което ще ни осигури защита и домашен уют, трябва да заложим и на модел с подходящ дизайн.

Колкото и да не ни се вярва, съществуват суеверия и за входните врати. Вероятно всеки е чувал поне едно от тях:

1. Може би най-разпространеното от тях е това, че когато прекрачваме прага, излизайки трябва да го направим с десния крак, ако искаме да ни върви. По-суеверните от нас се връщат назад, ако случайно са объркали крака.

2. На нещастие е, ако се връщаме обратно. Разбира се, ако сме пропуснали нещо важно ще трябва да го направим, но на излизане ще трябва да прекрачим прага с десният крак и в същото време да хвърлим щипка сол през дясното рамо, с дясната ръка.
Има хора, които вярват, че след като са левичари за тях важи обратното правило, но не са съвсем на прав път. Самото суеверие датира от времето на Инквизицията, когато се е смятало, че всичко, което е извън нормата е вещерско. Левичарите са се считали за хора, извън общоприетата норма и били преследвани. Дясната страна се смята за тази, от която извира силата и решителността.
Не винаги се съобразяваме с „правилото” за нашия начин на излизане от дома. Ако нямаме в себе си сол или няма откъде да вземем, можем просто да се завъртим три пъти около себе си в обратна на часовниковата стрелка посока. Това действие е символ за връщане на действието и времето назад.

3. Ако имаме важен личен или служебен ангажимент и желаем денят ни да бъде изпълнен с благополучие и късмет, освен поверието за излизане с десен крак е добре да сложим и малко захар в джоба си. Най-подходящ е джоб на дреха, която ще носим през целия ден.
Още щом минем през вратата на чуждият дом или офис със захар в джоба, ние приветстваме добрите сили, показваме, че отиваме с добри намерения. Думите, които ще си разменим със събеседника си, в процеса на разговора, ще бъдат „сладки”. За това е прието, когато отиваме на гости да не ходим с празни ръце, защото това е символ на незаинтересованост от срещата. Нещо сладко, макар и малко би оказало положително влияние върху разговора и гостуването ни.

Давали ли сте си сметка какви са разликите между блиндираните и металните врати?

Давали ли сте си сметка какви са разликите между блиндираните и металните врати?
Гласувай

Когато дадена врата се нарече блиндирана, това означава, че тя е взломоустойчива. Основният елемент, по който се различават блиндираните входни врати е класът на взломоустойчивост.

Ще ви дадем няколко предложения според идеите на Фън Шуй. Той отдава значение на всички детайли свързани с различните блиндирани врати – формата, цвета, посоката на отваряне (предопределя в каква посока да върви живота на членовете от семейството).

Ако вратата е с изглед на Юг, то живеещите в тази къща ще имат добър социален живот, ще бъдат ценени и търсени личности. На югоизток носи стабилно финансово положение и просперитет. А югозапад – обич и семейно щастие. Ако вратата е поставен в посока Север, то живущите мога да се радват на спокоен живот. Ако вратата е поставена в посока изток – в този дом ще са целеустремени и амбициозни личности. Северозапад вещае лидерство, професионално израстване и уважение. Североизток ще донесе на семейството духовно израстване.

Цветовете на различните блиндирани врати и посоките на отваряне привличат определени сили, но първите влияят и на притока на енергия. Според Фън Шуй е желателно входната врата да бъде в по–големи размери от останалите врати в къщата, за да привлича положителна енергия. Трябва да има пространство пред и около входната врата. Има много и различни символики за вратите, произлизащи от различни истории. Вратата има символно значение, тя позволява достъпа до откровението и в нея се отличава хармонията на света.

Прагът също носи своето значение, той е преходът между външното и вътрешното. Заради особеното му значение, в Япония са го посипвали със сол, за да спира духовете. В Индия стопаните окачват на вратата лимон или люти чушки против уроки. В някои култури дори има обичай, да не се стъпва върху прага на вратата, а да се прескача.

Интериорни врати с естествен или с технически фурнир?

Интериорни врати с естествен или с технически фурнир?
Гласувай

С цел подобряване качествата и устойчивостта на интериорните врати, производителите насочват усилията си в разработката на иновативни методи, чрез които да не се увеличава стойността им. Технологичният напредък улеснява до известна степен разнищването на този въпрос.

Нововъведението в техническия фурнир – меламина и ламината са материали с високо качество, с което се постигат висоти в производството на  интериорни врати. Изработените от естествен фурнир за класика в жанра. Производството е направено от пресовани дървесни частици от бор, покрити с многопластов лист дървесина. За покритието най-често се използват дъб, орех, клен, вишна.

Естественото фурнировано покритие дава перфектен завършек на интериорната врата, като максимално доближава вида и` до този на моделите от дърво. Предимствата на този тип фурнир са много. При него може да се избере удачен цветови вариант на вратата, който най-добре ще се напасне с интериора в дома. Направен от пластове естествена дървесина, фурнирът не е опасен за природата. При правилна експлоатация осигурява дълъг живот на различните интериорни врати. Хубавото при този материал е, че при повреда може да се възстанови. Разполага с широка гама от цветове и форми, които обаче не могат да бъдат избирани по каталог. За богатото разнообразие се е погрижила природата.

Интериорните врати, произведени от естествен фурнир имат една единствена забележка – високата цена, както и това, че не са подходящ вариант за поставяне в помещения като баня, кухня, влажни и студени места.

Техния конкурент в областта – техническия фурнир все по-бързо завзема челни позиции на пазара. Той се произвежда фабрично, по изкуствен път и също разполага с огромен избор от цветове.

Ламинатните интериорни врати са с по-ниска цена. Това дава по-голяма възможност на клиента да закупи желаната от него стока. По външен вид технически фурнированите врати не отстъпват на естествено фурнированите. Техните качества също не са за подценяване. Приложението им не е ограничено, тъй като естествените фактори не оказват влияние върху повърхността им.

Имат един недостатък – лепилото, което се използва в производството им.

Докато положителните страни на тези модели са много: ниската цена, неограничен приложение, цветово разнообразие.


Post navigation