Да сътвориш атмосфера

Вратите, те са обликът на Вашия дом. Да сътвориш атмосфера и да покажеш своя стил. Самите те придават усещането за топлина, спокойствие, уют и демонстрират индивидуален вкус.

Когато се прави грандиозен ремонт, винаги изпипваме всички детайли от мебелите до осветлението. В днешно време има голям избор на врати. Цветовата гама и многобройните модели врати дават възможност да се реализира индивидуалността и подобряването на интериора на жилището. Моделите врати, които се предлагат могат да бъдат в зависимост от интериора на Вашия дом: старинен, класически или съвременен. Също така визията на вратата се дължи на материала, от който е изработена и самото предназначение на вратата. Дали тя ще е интериорна, за мазе, входна врата за къща или апартамент. Има и по-специфични врати – пожароустойчиви и влагоустойчиви. Специфика също има и при начина на отваряне. Всичко това е важна част от визията на дома.

Интериорните врати могат да се преобразяват във всеки един стил, особено, когато те са от естествено дърво. Естественото дърво придава изящество,свежест и топлина на дома. В зависимост от Вашия интериор, вратите изработени от естествено дърво могат да бъдат с красива лека фрезовка или орнаментно стъкло според Вашия вкус. Стандартните врати позволяват да се съчетаят с всички архитектурни стилове. Там са заложени класическите цветове (бяла, светъл дъб, златен дъб, орех и венге). Имат красиви обли каси и первази. Те могат да бъдат, както модерни и съвременни, така чудесно пасват и на по-старинен декор. Самите модели не са претенциозни. Но за сметка на това съвременните врати идеално се съчетават с модерните за времето мебели и подови настилки. При тях има още по-голям избор на орнаменти и видове стъкла. Разнообразието е голямо не само при дървените, МDF или HDF врати,а и при красивите и модерни стъклени врати. Тези врати са подходящи за всички видове помещения в дома. Те позволяват сами да си измислите дизайнa на Вашите врати, дали те ще бъдат с принт или изящна красива гравюра. Разнообразието на стъклата е голямо. Тези врати придават стил и внасят голяма светлина на по-големите помещения. 

 Какво е дом без красиви и стилни врати?!!

Красивите врати придават уют, а свежите цветове придават настроение и топлина. Всички тези детайли създават една невероятна атмосфера на дома и семейството.

стъклени интериорни врати

Стъклена интериорна врата – иновативност и оригиналност на дома или офиса

Искате нещо различно, модерно и оригинално за своя дом или офис? Омръзнало ви е да гледате старите и обикновени врати? Придайте свежест и иновативност на всяко помещение, с голямото разнообразие от стъклени интериорни врати. Те са все по-търсени и изместват стандартните модели от дърво. Създават повече елегантност и изтънченост на всяка една сграда или помещение, поради големия избор.

 • стъклени врати брошура - 5Стъклените крила могат да бъдат в различни цветове, гравюри, форми, принтове дори с 3D ефекти. Богатият избор на варианти е от значителна помощ, като задоволява нуждите и очакванията на всеки. За изработката им се прилагат иновативни техники, благодарение на които се получават здрави и красиви врати.
 • Стъклото, от което се изработват стъклените интериорни врати е най-често с дебелина 8 мм и е закалено. То може да бъде матово, ламинирано, прозрачно, комбинирано в различни шарки и цветно.
 • Закаляването на стъклото е процес, който придава здравина при различни промени в температурата, а при удар и евентуално счупване, парчетата не са остри и опасни, което намалява вероятността от порязване.
 • Ламинирането представлява изграждане на междинен слой от нетъкан текстил или фолио в различен цвят, който запазва устойчивостта на стъклото и към които се придържат счупените частици при евентуален сблъсък.
 • Матирането е процес, при който се използват готови шаблони в различни форми и се матират откритите части на стъклото, чрез пясъкоструйка.
 • Гравирането може да е матирано, прозрачно, полирано или неполирано, като може да бъде в различни шарки.

Стъклените интериорни врати най-често са предпочитани за офиси, салони, бизнес сгради, а напоследък и в домовете ни. Те могат да бъдат поставени на баня, трапезария, всекидневна или хол. Предимството при тях е, че лесно се почистват и не е проблем да се мокрят, а и придават нова визия и уникален дизайн, създавайки лукс и оригиналност във всеки офис или дом.

Входна врата

10 интересни факти за вратите

Ето няколко интересни факти за вратите, които може би не знаете:

 1. Първата автоматична врата за гараж е създадена през далечната 1926 г. Неин създател е С. Дж. Джонсън.
 2. В много страни има стара традиция, съществуваща от векове – да се боядисват вратите на много църкви в червено. Това е особено характерно за Филаделфия. Така боядисани вратите символизират безопастност, място, което да служи за убежище. Червения цвят се свързва също така със светилищата. Съществува теория, според която червеното символизира кръвта на Христос и боядисвайки вратите в червено хората няма да забравят жертвата му.
 3. В Ирландия много врати са в различни цветове. Според легендата, когато починала кралица Виктория всички хора е трябвало да си боядисат вратите в черно. Но те не желаели да се подчинят и в знак на протест си боядисали вратите в най-различни цветове.
 4. В Древен Египет са открити най-древните врати. Като устройство са били изключително елементарни – само една дървена дъска и метални панти.
 5. Вратата като символ се свързва с надежда, освобождаване и комуникация.
 6. Ако в съня си видите врата и тя е отворена това означава, че съществува благоприятна обстановка за нови начинания. Ако вратата съответно е заключена – изпусната възможност.
 7. Рок групата „The Doors“ се е сдобила със своето име от името на книгата на Олдъс Хъскпи „The doors of perception“.
 8. В миналото е съществувало понятие като „фалшива врата“. Това е врата, която не води към никъде. В Древен Египет се е смятало, че това е вратата за отвъдното.
 9. В Древен Рим пък е имало малко странна традиция. Пред входните врати се е слагало изображение на фалос. Това се е правило с цел богатство, плодородие и благополучие.
 10. Според Фън Шуй пътят пред самата врата трябва да бъде чист и отворен, за да може да се хармонизират енергиите на Чи.
плъзгащи интериорни врати

Направи живота си по-лесен с плъзгащи интериорни врати

За повечето хора вратите са предимно луксозен артикул и не биха похарчили допълнителни средства за тях. Не осъзнават, че са изключително важни – използвате ги буквално десетки и стотици пъти на ден. Изборът на подходящата интериорна врата може да ви спести пари и проблеми напред във времето.

Ето и някои от най-силните аргументи за инсталирането на плъзгаща се врата.

 • Душове: Най-вероятно вече имате плъзгаща се врата в банята. По-голямата част от душ кабините са изградени с тези врати. Така, че вече сте запознати с тях и преходът към този стил на вратата няма да бъде проблем за цялата къща.
 • Гардероби: Друга обща употреба на плъзгащи се врати е в гардеробите. Всеки сантиметър е важен, така че защо да загубите цялото това пространство. Специален фаворит за гардеробите са огледалните плъзгащи се врати. Те изпълняват двойна функция – имате си врата и огледало, за да прецените вашето облекло, преди да излезете.
 • Пространство: Традиционните врати изискват пространство около тях, за да могат да се отворят. Тази област е на практика неизползваема. Ако сложите плъзгаща врата, цялото това пространство вече ще е на разположение за съхранение или за всяка друга цел, която смятате за подходяща. Освен това можете лесно да я инсталирате, за да отделите две части на една стая.
 • Децата: Ако имате деца, знаете, че удрянето в случайно затварящи се врати е възможно и, че без значение колко пъти им напомняте да внимават, просто не е добре. С плъзгаща се врата няма нищо, което да ги удари, вратата просто ще се плъзне на позиция.
 • Кухня: Все повече и повече хора предпочитат да заменят традиционната си врата в кухнята с плъзгаща се врата. Ако разгледате как се използват кухните в днешно време, не е трудно да разберете защо. Най-много време се изразходва в кухнята и сега се разглежда като централна точка на къщата. Това означава повече трафик през вратата  ѝ. Плъзгащите се врати са много по-тихи от обикновените врати, което ги прави не само идеални за кухнята, но и една чудесна инвестиция.
 • Вътрешни дворове: Ако имате или планирате да направите вътрешен двор във вашия имот, плъзгащата се врата е задължителна. Големите стъклени стени са станали синоним на идеалната къща за повечето хора. Не само са лесни за отваряне и почистване, но също така позволяват да навлезе много естествена светлина във вашия дом.
Съвети при монтиране на блиндирани врати

Съвети при монтиране на блиндирани врати

Ако ще монтирате самостоятелно врата и не сте запознати с този принцип на работа, не ви съветваме да започвате монтажа, защото има голяма вероятност да нанесете сериозни вреди на самата блиндирана врата, а също и на стената. Особено ако е в панелно жилище.

Един от основните проблеми може да бъде смяната на блиндираните врати.

На времето, когато са се изграждали панелните жилища, са се поставяли метални каси върху самите панели. Тогава този вариант може да се каже, че е бил най-добрия, защото е спестявал много труд на майсторите при изграждането на сградата. В днешно време вече почти всички панелни жилища имат нужда от цялостен ремонт. Съответно се създават сериозни затруднения при наличието на метални каси.

Ако за първи път ще монтирате врата, добре е да присъства човек, който е компетентен в тази област. За това размерите трябва да бъдат взети от такова лице. Преди да се монтира блиндираната врата е добре тя да бъде съхранявана на стайна температура.
Демонтажът на метална каса е свързан с прерязване на самия панел. Изисква се и специална техника за тази дейност. Но в много случаи вече не е възможно премахването на металните каси. За това много фирми разработват различни методи за монтаж на  врати без да се премахват старите. За да се монтира една врата върху метална каса, отворът се стеснява с поне 10 см, което не се приема от потребителите. През такива врати трудно можете да внесете или изнесете мебели.

Вече на българския пазар може да откриете специални каси за панелни жилища. Те са много добро решение. Спестяват Ви голямото къртене и прах в целия апартамент. Поставят се директно върху металните каси, което е много добро решение, още по-хубавото е обаче, че и чистият проходим отвор се стеснява много малко – само с 2 см. Двата перваза, които се монтират обхващат изцяло металната каса на стената и придават завършен вид на монтажа.

Интериорна врата за детска стая

Интериорни врати за детска стая

Искате най-доброто за вашето дете? Повече от всичко желаете да му осигурите удобство и уют, така че да се чувства прекрасно в своя мил дом? Подарете красива и забавна врата с чудна картинка, която да отива на останалия цветен интериор на стаята на вашето сладко и очарователно хлапе.

Предлагаме ви много весели и забавни интериорни врати с известни герои от детски филмчета, с богата палитра от цветове, които не само ще радват вашето мъниче, но и ще развиват въображението на детето ви.

Освен интересната декорация на вратите за малчугани, нека обърнем внимание и на това, колко стабилна е конструкцията на тези модели.

Материалът, използван за направата им, е ХДФ. Крилото бива с рамка от масив и е подсилено с допълнително ХДФ оребрение. Това прави вратите изключително здрави.

Покритието бива непрекъснато и за неговата направа са използвани естествени дървесни частици, слепени със смоли и лепила, т.е. устойчиво е на надраскване. Също много важен факт за интериорни врати за детска стая.

Нека поговорим и за касите. Те биват регулируеми и обхващат зид до 36см. Первазите са прави, като единият от тях е фиксиран, а другият е плаващ. Первазите, също така са за от двете страни на зида, така не са нужни довършителни ремонти на стаята на вашите мили деца. Това, разбира се, ще ви спести много време и пари.

Друга важна част от цялостната визия на една хубава вътрешна врата за детска стая са дръжките. Тук определено не сте лишени от богат избор.

Мислейки за това, винаги да бъде топличко в помещението, в което спи вашето така обичано мъниче, моделите, които ви предлагам са добре уплътнени, а крилото е фалцово.

И, за да бъде щастието пълно, освен избор на любим герой от филм или приказка, вашето дете, както и вие заедно с него, може да разгледате и вариациите на цветове. Имаме, както по-светли багри, така и нюанси от по-тъмната гама.

Интериорна врата Gama 202, цвят Златен дъб, от Врати София

Предимства и недостатъци на интериорните врати със стъклен панел

Проучванията показват, че интериорната врата със стъклен панел може да осигури отличен визуален вид на всяка къща или апартамент. Това е така заради естествения им и красив външен вид. Интериорните врати от този тип обаче могат да бъдат направени от всякакъв дизайн или да отговарят на специални изисквания на архитекта. Освен, че са уникални по своята същност, интериорните врати от стъклопакет разкриват някои други предимства.

Едно от основните предимства на тези интериорни врати е доброто и ефективно изолиране. Те също така имат висока енергийна ефективност. Въпреки това, те могат да бъдат произведени от почти всеки материал като основа. Интериорните врати от стъклен панел се предлагат с голяма влаго- и водоустойчивост и издръжливост. Когато говорим за монтаж, тези вътрешни врати се инсталират лесно. Въпреки това обаче те също могат да покажат и някои недостатъци, като трудност при почистване или малко по-висока цена. По-долу ясно са описани предимствата и недостатъците на вътрешната врата със стъклопакет.

Предимства на интериорните врати със стъклен панел:

 • Те не могат да се обелват, ръждясват, корозират или измятат
 • Интериорните врати от стъклен панел са устойчиви на термити и други насекоми
 • Този тип врата не се надува от излагането на влага
 • Те могат лесно да доведат до визуална откритост
 • Интериорните врати със стъклопакет придават светлина, богатство, чар и красота на всяка врата във вашия дом

Недостатъци на този тип врати:

 • При силен удар, интериорните врати от стъклопакет лесно се счупват
 • Често се нуждаят от завеси, които да се инсталират заедно с тях, за да запазите личния си живот

В заключение можем да обобщим следното – с посочените предимства и недостатъци на вътрешните врати със стъклен панел със сигурност ще откриете няколко полезни съвета. Предимствата на тези вътрешни врати надвишават недостатъците. От този извод е ясно, че интериорните врати от този тип ще Ви осигурят необходимия комфорт и уют при използване.

Входна врата

Правите ли грешката да не премахнете старите си метални каси?

Една от най-често срещаните грешки, които хората правят при смяна на старите си врати с нови, е не премахването на старите метални каси.Независимо дали говорим за входна или интериорна врата, ще ви дадем двете най-основателни причини да не запазвате металните си каси, а да ги отстраните!

Обикновено металните каси могат да се срещнат в старите панелни жилища, където още при построяването на сградата касите на вратите са излети директно в панелите, което ги прави много по-трудни за премахване. Така поставени тези каси, създават усещане в хората, че са по-стабилни и здрави и не си заслужава да се отстраняват, но това не е точно така!

Премахването на такава каса на входната врата, води до много труд, прах и мръсотия, но пък крайният резултат ще си заслужава и сега сами ще се убедите в това:

  1. Първата основателна причина е неизбежното стесняване на светлия отвор. Ако тръгнем да монтираме нова врата, върху старата метална каса, не само че ще стесним отвора си с повече от 10см. в ширина и с около 5см. във височина, но и рискуваме новата каса да не покрие изцяло старата метална каса.Тава означава че ще се вижда част от металните первази, което е неприятно и не естетично.Стесняване на отвора ще доведе до бъдещи проблеми при внасяне и изнасяне на мебели или други по-големи вещи.
  2. Втората причина е, че повечето врати, които се предлагат на пазара са със стандартни размери и обикновено не могат да бъдат монтирани в старите каси, защото отвора не го позволява, особено що се касае до входните врати. Следователно трябва да преминете към вариант на поръчкова врата, което не само ще оскъпи вратата, но и ще удължи срока за доставка и монтаж.

Най-добрия съвет, който може да ви дадем е задължително да премахнете старите си метални каси, още при първия основен ремонт, който правите на жилището си!Ако вие нямате тази възможност, може да се обърнете към фирми предоставящи тази услуга и по-този начин ще си спестите много главоболия в бъдеще.

Може да прочете още за входните врати в предишната статия: Какво да изберете – поставяне на втора входна врата или само една, но масивна?

Входна врата модел 018-7 от Врати София

Какво да изберете – поставяне на втора входна врата или само една, но масивна

В някои случаи, когато искате да си закупите нова врата, се замисляте дали да оставите старата и да сложите друга – като втора входна врата. Доста клиенти живеещи в по-стари жилищни сгради имат дървени врати и не искат да ги махат, за да сложат на тяхно място нова. Опасенията от къртене и демонтаж на старата са заложени в мисленето на повечето от нас.

Питате се какви са вариантите Ви при избора на входни врати в този случай?

Единият е да закупите врата, която да е с малка каса – 5-7 см и да я поставите от страната, от която имате останал свободен зид. В този случай ще се наложи изрязване на старата каса, за да се освободи пространство, на което да бъде поставена новата врата като втора входна. Правейки този избор повечето от нас си мислят, че това е по-добра изолация на дома и придава по-голяма сигурност. В някои случаи – да, но в други е заблуда и неудобство. Тъй като трябва да имате достатъчно пространство за отваряне не само на едната врата, а на двете.

Изолацията не става по-добра в този случай, тъй като най-вероятно старата дървена врата е с дебелина около 4 см и няма изолация за разлика от специалните материали, използвани в масивните блиндирани врати.

По-добрият вариант е да махнете старата врата и на нейно място да си закупите една масивна блиндирана врата с дебелина 7-9 сантиметра на крилото, което да бъде запълнено с качествена изолация, с каквато се предлагат вратите от по-висок клас в момента. Можете да избирате между такива с изолационен материал тип пчелна пита, минерална вата или полистирен.

Като цени са близки, затова не правете компромиси. Изолирайте добре дома си от студ, шум и нежелани посетители.

Входна врата модел T-684 Sparta от Врати София Нет

Суеверия свързани с входните врати

Входната врата е първото нещо, което виждаме преди да си влезем у дома. Освен, че трябва да потърсим нещо, което ще ни осигури защита и домашен уют, трябва да заложим и на модел с подходящ дизайн.

Колкото и да не ни се вярва, съществуват суеверия и за входните врати. Вероятно всеки е чувал поне едно от тях:

1. Може би най-разпространеното от тях е това, че когато прекрачваме прага, излизайки трябва да го направим с десния крак, ако искаме да ни върви. По-суеверните от нас се връщат назад, ако случайно са объркали крака.

2. На нещастие е, ако се връщаме обратно. Разбира се, ако сме пропуснали нещо важно ще трябва да го направим, но на излизане ще трябва да прекрачим прага с десният крак и в същото време да хвърлим щипка сол през дясното рамо, с дясната ръка.
Има хора, които вярват, че след като са левичари за тях важи обратното правило, но не са съвсем на прав път. Самото суеверие датира от времето на Инквизицията, когато се е смятало, че всичко, което е извън нормата е вещерско. Левичарите са се считали за хора, извън общоприетата норма и били преследвани. Дясната страна се смята за тази, от която извира силата и решителността.
Не винаги се съобразяваме с „правилото” за нашия начин на излизане от дома. Ако нямаме в себе си сол или няма откъде да вземем, можем просто да се завъртим три пъти около себе си в обратна на часовниковата стрелка посока. Това действие е символ за връщане на действието и времето назад.

3. Ако имаме важен личен или служебен ангажимент и желаем денят ни да бъде изпълнен с благополучие и късмет, освен поверието за излизане с десен крак е добре да сложим и малко захар в джоба си. Най-подходящ е джоб на дреха, която ще носим през целия ден.
Още щом минем през вратата на чуждият дом или офис със захар в джоба, ние приветстваме добрите сили, показваме, че отиваме с добри намерения. Думите, които ще си разменим със събеседника си, в процеса на разговора, ще бъдат „сладки”. За това е прието, когато отиваме на гости да не ходим с празни ръце, защото това е символ на незаинтересованост от срещата. Нещо сладко, макар и малко би оказало положително влияние върху разговора и гостуването ни.


Post navigation