Врати за баня

5 страхотни идеи за врати за баня

Един от най-големите кошмари при ремонта е обновяването на банята. В голяма част от случаите се налага къртене, разбиване, следователно прах и мръсотия. Чудим се как да я направим по-компактна и модерна, а завършекът на новото помещение е вратата.

Ето пет съвета каква врата за банята да изберете:

1. Съобразете интериора на банята с вратата – цветът на плочките, шкафовете. Ако цветовете на банята се различават от тези на коридора, а желаете интериорната врата да не се различава от останалите и същевременно и от интериора на банята можете да я направите в два цвята. Единият цвят да е отвън, другият отвътре. Друг по-лесен и същевременно евтин начин е да поставите огледали на една от страните.
2. Най-често си мислим, че най-добрият избор за врата на банята е алуминиевата и е така ако вратата се облива с вода. Следва обаче проблемът с цвета, тъй като често мислим, че алуминиевата врата може да е само бяла. В днешния модерен свят вече има врати, които са с цвят. Дори и такива, които крилото е с фурнир на интериорна врата, а пълнежът си е PVC.
3. Ако в банята имате душ кабина или параван, може да сложите и интериорна врата. Така ще Ви е по-лесно да комбинирате цветовете. Повечето интериорни врати са изработени от висококачествен материал и са влагоустойчиви, дори има немски врати с тъмни цветове, които са и водоустойчиви. Винаги имате избор.
4. Друго интересно решение е стъклената врата. Имате избор на стъкла – матови, с принт. Колкото и да го обливате с вода стъклото си е стъкло. Може би се питате дали стъклената врата се чупи лесно? Ами отговорът е не – тези врати се изработват от 8мм закалено стъкло. За този вид врата обаче се изчаква повече време, тъй като се изработва от закалено стъкло и по индивидуален размер.
5. И последната идея, но не и по важност е да сложите плъзгаща врата на банята. Всяка врата било то интериорна или стъклена може да стане плъзгаща.

Това бяха петте идеи за врати за баня – решението вече оставяме във вашите ръце.

Тенденции при интериорните врати

Тенденцията при съвременните врати

Съвременният дизайн е водеща тенденция в днешното интериорно обзавеждане, независимо дали става дума за ново строителство или за основен ремонт на старо жилище. В какво се изразява съвременният дизайн обаче, когато става въпрос за вратите?
Докато съвременният стил може да означава различно понятие за различните хора, интериорните врати, които ни се иска да съчетаем така, че да пасват на този стил, се разделят на няколко основни категории:

Семпли врати
Тези врати се характеризират с равна повърхност по цялото крило и могат да бъдат персонализирани чрез стъклени елементи, комбиниране на дървесни видове повърхност, добавяне на лайсни или промяна на посоката на дървесната украса. Общо взето този тип врати може да направите по индивидуален вкус, но да бъдат максимално опростени като дизайн за да сте в тон с тенденциите при минималистичното обзавеждане в днешни дни. Скандинавския стил навлиза все повече на световния пазар и определено е водещ към този момент.

Мултихоризонтални врати
Дългите, чисти линии на тези врати създават драматичен ефект, като плоскостите могат да бъдат в различни посоки и да бъдат надградени една върху друга. Вратата в този случай отново запазва минималистичния си вид, но пък има разчупена повърхност за разлика от първия тип категория. За стъклените елементи тук е желателно да се придържате към гладки повърхности, например чист мат или напълно прозрачно стъкло.

Правилен панел
Съвременният стил често се измерва в неговата семпла композиция. Популярна вътрешна врата е вратата с единичен, голям плосък стъклен панел. При този тип варианти може да изберете и по разчупен вариант на стъклото – орнаментно или отново да заложите на напълно изчистения бял мат. При такъв голям и изчистен вариант на вратата с голямо остъкление не се препоръчва изцяло прозрачно и стандартно стъкло, но ако желаете да отворите пространството между общите помещение като всекидневна и коридор, може да заложите и на него.

За цветовата гама на тези така опростени като модели и форми врати, може да заложите на всякаква текстура – от обикновено лакирано покритие до орнаментна дървесна шарка в топли и студени цветове.

Избор на интериорна врата

Избор на интериорна врата

Трудно ви е да изберете интериорна врата? Чудите се как да я съчетаете с интериора? Има няколко важни правила при избора на интериорна врата.

Първо изберете правилния шоурум. Консултантите в шоурумите ще ви съдействат с компетентните си препоръки и съвети, по този начин ще улеснят и нашия избор. Изберете тема на жилището, а именно дали ще бъде в модерен, в бароков или пък класически стил. Изберете цветовата гама, която ще преобладава и дали искате интериорната врата да изпъква или пък искате да се слива с цялостната визия на интериора. Ако искате цветовете на интериорните врати да изпъква заложете на цвят ВЕНГЕ или СИВ КЕСТЕН. Ако пък искате акцента да не е върху интериорните врати, то заложете на СИБИРСКА ЛИСТВЕНИЦА или цвят ПЕРЛА.

Не забравяйте, че красотата на жилището, се определя още преди да сте прекрачили прага с избора си на входната врата.

Избирайки подходящите интериорни врати, ще направите и най-важния избор към интериора си! За визия, която е перфектна и със собствен стил на помещението, съчетайте цвета и материала на вратите с тези на пода.

Много често в повечето жилища се пренебрегва избора на интериорните врати, което е грешка. Интериорните врати са от голямо значение за жилището, тъй като не само ще придадат стил, но ще повишат цената на имота. Избирайки точните врати ще си осигурите уюта, който всеки търси.

Шумоизолацията, материалът, цветът или видът са част от нещата, на които да отдадете голямо значение при избора на интериорни врати.

Избирайки интериорни врати бихте могли да се консултирате и с интериорен дизайнер, който ще ви помогне да съчетаете успешно интериорните врати с цялостната визия на помещенията.

Запомнете най-добрия избор се прави със сърцето ви, разгледайте моделите и първият, на който се спрете ще бъде правилният. Дизайнерът ще ви съдейства за избора на интериорна врата, а за цвета и характеристиките ще ви съдействат продавач-консултантите.

Почистване и поддръжка на интериорни врати

Почистване и поддръжка на интериорна врата

Bиe тpябвa дa пoмиcлитe зa пoдxoдящия мaтepиaл зa изpaбoтĸa, дизaйн, eнepгийнa eфeĸтивнocт, cигypнocт и ycтoйчивocт нa aтмocфepни влияния. Aĸo cтe peшили, чe тpябвa дa нaпpaвитe пoдмянa нa интериорна вpaтa в дoмa Ви, тyĸ имa няĸoи пpaĸтичecĸи cъвeти, ĸoитo мoжe дa изпoлзвaтe, ĸoгaтo cи ĸyпyвaтe интериорни вpaти. Въпросите, които ни измъчват за предпазването на вратите от бързото им износване. B случай на замърсявания върху интериорните врати, ĸoитo ce пoчиcтвaт тpyднo, тo мoжe дa ce изпoлзвa cмec oт 90% вoдa и 10% aлĸoxoл. Toвa eвтинo и дocтъпнo cpeдcтвo пoчиcтвa мнoгo бъpзo и eфeĸтивнo, бeз дa пoвpeждa вpaтитe.

Bpaтитe ce пoчиcтвaт нaй-дoбpe c мeĸa ĸъpпa, ĸoятo нe попива много добре и също така не наранява повърхността. В случай, чe вpaтaтa имa cтъĸлo, тo cъщo изиcĸвa пoчиcтвaнe и тo пo-чecтo oтĸoлĸoтo дъpвeнaтa чacт.Зa дa бъдат предпазени вpaтитe, близo дo тяx нe е нужно дa бъдат монтирани oтoплитeлни ypeди, тъй ĸaтo тoплинaтa пoвpeждa дъpвoтo и лaĸoвoтo пoĸpитиe. Oт peзĸи тeмпepaтypни пpoмeни дъpвoтo ce тpaвмиpa. Toвa e ecтecтвeн мaтepиaл, ĸoйтo ce paзшиpявa oт тoплинa и ce cвивa oт cтyд. Taĸa вpaтитe мoгaт дa ce дeфopмиpaт, дa ce измeтнaт и дa ce възникнат пpoблeми, когато се отварят и затварят. Другото, което трябва да се направи е смазването на пантите.

Панелът на вратите е препоръчително да се почиства добре. Вратата може да се почиства с леко навлажнена чиста кърпа. След време пантите започват да скърцат. Най-лесният начин, който е познат на всички е смазването на вратите с масло/грес. Извършването на процеса няколко пъти през годината помагат за предотвратяване на изнервящото скърцане, освен това гарантира и многократна употреба на вратите. При смазването движете крилото напред-назад, за да улесни наместването на течността в пантите, за да може по-лесно да се отваря и затваря. Има гумирани уплътнения, които се намират от вътрешната страна по дължината на касата, които също трябва да се почистват. Тези уплътнения намалят шума, вратата по-трудно се изхабява и също така подобряват шумо и топлоизолация.

Поддръжката им също може да се направи с помощта на влажна кърпа и след това подсушаване и със суха кърпа. Когато вратата остава дълго време заключена, тези уплътнения могат да омекнат и да залепят крилото за касата. Грижете се за нея за нейната поддръжка, за да ви пази за дълго време.

Съвети за интериорни врати

Съвети за интериорни врати

Сега ни се налага смяна на вратите в дома и е добре да обърнем внимание на няколко детайли, като фирмата, от която смятаме да си поръчаме, цени, срокове за доставят и монтажа. Първо проучете внимателно фирмата, от която смятате да поръчате материалите, от които е направена вратата. Дали предлагат услугата монтаж, демонтаж и предварително взимане на размерите. Трябва да сме сигурни, че отвори ще бъдат предварително измерени от специалист, който ще ни даде точния размер.

Ако и вие може да си вземете точни размери, може и да не използвате тази услуга. След като имаме вече точните размери на нашите интериорни врати, избрали сме си и моделите за конкретните помещение. Вече може да запитаме за изготвянето на конкретна оферта. Затова от фирмата изпълняваща вашата поръчка, искайте да получите точна цена на вратите, монтажа и за всички допълнителни услуги и в какъв срок ще бъде изпълнена поръчката. Добре е също да попитаме от какъв материал са направени вратите.

Материалите могат да бъдат – ПДЧ, МДФ, HDF, алуминиеви или от дърво. Също така трябва да внимаваме и с какво покритие са вратите, дали е ламинатно, PVC или декоративни частици наподобяващи естествен фурнир на дървото. Ако предпочитаме в стаята да влиза повече светлина е добре да си изберете модел с стъкло. Моделите, които имат изцяло изчистена форма, могат да имат фриз, който създава елегантна линия на вратата. Фрезованите форми могат да бъдат различни.

В зависимост от цветовата гама има възможност да изберем разцветка, която да се съчетае добре с останалата част от обзавеждането. Добре е да има контраст между подовата настилка и цвета на вратата. Затова е добре всеки един от нас да е наясно какъв вид врата да си монтира в своя дом. След като вече всичко сме изяснили съвсем спокойно може да преминем и към закупуването им.

Входна врата за дома

Врата с транспортен дефект – удачен избор ли е за входна врата?

Трябва ви входна врата, но не разполагате с много средства. Ами ние ви предлагаме да вземете врата с транспортен дефект. С транспортен дефект ли? Защо? Тя ще е грозна, няма да е качествена, пари за нещо дефектно, ще се излагам само и много други въпроси ще последват може би. Сега ще се опитаме да разсеeм съмненията ви относно тези врати.

Те са изработени от абсолютно същия материал като една нормална входна врата – метална или с MDF плоскости, имат метален лист, метално оребрение, изолацията е тип ”пчелна пита”, стериопор или каменна вата, имат си дръжки, брава, уплътнения, ключалки, шпионка, метална рамка, панти и т.н. Дотук нищо по-различно от всяка входна врата. Различни разцветки са, имат си своята специфична украса и индивидуално излъчване. Разликата им е, че имат леко одраскано крило или някъде там натисната каса. Към този клас врати можем да причислим и мострите, които са били монтирани в някой магазин. При всички случаи този тип дефекти не оказват влияние на правилното функциониране на вратата, тя без проблем ще се отваря и затваря, ще е топло и ще шумоизолира. А нали това е и целта на една врата!

Такива врати можем без проблем да монтираме на нашата вила, маза, складово помещение, а защо не и на апартамента, особено ако дефектът е лек и се пада от вътрешната страна и по този начин е незабележим за околните. Купувайки си такава врата ние значително спестяваме от разхода на семейството и в същото време имаме една красива, качествена и надеждна блиндирана врата.

Доста често, когато купувате врата се прави поръчка и чакате известно време, за да се достави и после да се монтира. А при избора на една такава с транспортен дефект или демонтирана мострена, вие я получавате веднага и спестявате от ценното за вас време. Не е ли голямо предимство това? Получавате на момента и то на два пъти по-ниска цена!

Лекото одраскване винаги може да се замаскира с подходящите материали, огънатото може да се изправи и изчука и така си купувате нещо ново и качествено на доста достъпна цена.

Ще го сравня така: ако вашето дете е по-различно от другите, със заболяване или друг цвят на кожата – нима ще го оставите, няма да го обичате или ще го замените с друго? То ще ви обича безрезервно каквито и да сте вие, защото сте неговия родител, неговия ангел, неговия спасител.

Така е и с избора на врата с транспортен дефект – тя ще ви се отблагодари стократно, че точно нея сте избрали независимо, че не е перфектна и с малък недостатък, като ви защити от външните хора, като ви топли и като придаде завършен вид на топлината и уюта във вашия дом. Вземете си такава врата и ще направите правилен избор!

Детска врата - дизайн

Детска стая – освободете въображението си

Декорирането на детската спалня може да бъде трудно. Всичко – от избора на нюанси на лампата до идеални решения за съхранение на играчки, пастели, палци и каубойски шапки.

Много хора дори не мислят за първото нещо, което човек вижда, когато влиза в детската стая – вратата. Какви са възможностите?

Прочетете повече

Изолация на врати

Звукоизолация – зад затворени врати

Избирайки правилната врата, можете бързо да дадете на интериора на помещението спокойствието, да създадете подходяща атмосфера и да определите количеството на шум което за Вас е допустимо да поемате.

Има и скрити ползи, които трябва да обмислите във връзка с избора на интериорни врати. Изборът на врати със звукова редукция може да направи голяма и достъпна разлика в ежедневието ви,да намали умората Ви, да ви направи много по-енергични и усмихнати. Добрия сън е в основата на всичко това а именно за него може да се погрижи само една добре подбрана врата с добра изолация.

Прочетете повече

Тайни стаи в дома

Вдъхновяващи идеи за тайни врати в дома Ви

Сещате ли се за детски филми и анимации, в които винаги излизат някакви скрити помещения или вълшебства ставащи щом се влезе през определена врата. Може би точно те са дали и идеята и до ден днешен все още да има такъв тип скрити врати и там малки стаички.

Сега сигурно се замисляте, че не би било толкова зле и Вие да имате една такава тайна вратичка и стая за усамотение. В повечето случаи такъв тип врати се прикриват с рафтове, по които има книги, сувенири или снимки. Ако изберете този тип за скриване на врата много добре трябва да прецените и нейната тежина. Прекалено многото неща поставени като параван за скриване на вратата ще я направят толкова тежка, че тя може да стане почти невъзможна за отваряне и затваряне, както и габаритна.
Този тип врати е трудно да се изработват и поставят от човек, който не разбира от врати понеже се налага по-пипкава работа с цел пълното прикриване на отвора на вратата и нейното съществуване като цяло.

Прочетете повече

Идеи за коледна украса на входната врата

Украсете коледно входната си врата

Коледа е светъл семеен празник, той носи със себе си коледен дух и веселие. Посрещнете го още от прага на дома си. Създайте си допълнително празнично настроение с украсяването на входната си врата, най-добре с помощта на Вашето семейство.

Прочетете повече


Post navigation