10 интересни факти за вратите

Ето, десет любопитни неща относно вратите, които по всяка вероятност не сте чували преди:

​Първата гаражна врата

​Първата гаражна врата с автоматично отваряне е направена през далечната 1926 г. Неин създател е С. Дж. Джонсън.

​Червеният цвят на вратите

В много страни има стара традиция, съществуваща от векове – да се боядисват вратите на много църкви в червено. Това е особено характерно за Филаделфия. Така боядисани вратите, символизират безопасност, място, което да служи за убежище. Този запомнящ се цвят се свързва също така със светилищата. Съществува теория, според която червеното символизира кръвта на Христос и боядисвайки вратите в червено, хората няма да забравят жертвата му.

golyama metalna drevna vrata

​Ирландия и цветовете на вратите

В Ирландия много врати са в различни цветове. Според легендата, когато починала кралица Виктория, всички хора е трябвало да си боядисат вратите в черно. Но те не желаели да се подчинят и в знак на протест си боядисали вратите в най-различни цветове.

​Най-древните врати

В Древен Египет са на намерени най-древните врати. Като устройство те са били елементарно работещи – само една дървена дъска и метални панти.

​Вратата като символ

Вратата като символ се свързва с надежда, освобождаване и комуникация.

​Вратата в сънищата

Ако в съня си видите врата и тя е отворена това означава, че съществува благоприятна обстановка за нови начинания. Ако вратата съответно е заключена – изпусната възможност.

​Името на рок групата “The Doors”

Рок групата “The Doors” се е сдобила със своето име от името на книгата на Олдъс Хъскпи “The doors of perception”.

​Понятието “фалшива врата”

В миналото е съществувало понятие като “фалшива врата”. Това е врата, която не води към никъде. Египтяните са вярвали, че това е вратата към отвъдното.

​Интересно за Рим

В Древен Рим пък е имало малко странна традиция – пред входните врати се е слагало изображение на фалос. То носило плодородие и благополучие, както и богатство.

​Философият Фън Шуй

Според Фън Шуй пътят пред самия вход на жилището трябва да е задължително чист, без излишни предмети и препятствия, за да може да се хармонизират енергиите на Чи. Според учението Фън Шуй и входните врати имат голямо знчение, с техния начин на отваряне и цвят.