Поддръжка на вратите

Поддръжката на Вашите интериорни и входни врати е от голямо значение, когато искате да запазите техния „живот” по-дълго. Ако искате дълги години да се радвате на красивите и качествени врати, които сте закупили, то тогава задължително трябва да обърнете внимание и на методите на тяхното почистване.

Вратите също се нуждаят от почистване

Много от клиентите закупуват врати, радват им се, но не обръщат внимание, че и те като всяка друга вещ в дома трябва да бъде системно поддържана. Достатъчно е веднъж седмично да почистите Вашите врати с леко навлажнен парцал или гъба, която е мека и няма вероятност да надраска повърхността им. Ако желаете почистването може да стане и с препарат.

На пазара вече се предлага голямо разнообразие в избора на почистващи средства. Постарайте се само да няма твърди частици в тях и да не са от типа на абразивите, тъй като, както вече споменахме има вероятност да нарушите покритието. Обърнете специално внимание и на дръжките в почистването. Все пак е частта, до която най-много се докосвате и следователно има вероятност там да е най-замърсеният участък.

Използвайте различни препарати за различните повърхности

Не забравяйте и стъклото, ако има такова – него може да почистите с препарат за стъклени повърхности. Ако успеете да подсигурите веднъж седмично тази процедура на вратите си, ще избегнете риска с времето да бъде натрупано голямо количество прах и зацапвания, които след като се наслоят ще бъде много по-трудно да се премахнат.

Проверявайте и обкова

Не пропускайте да полагате грижи и за бравите и пантите на вратите. Проверявайте редовно, дали всички болтове са добре затегнати. Веднъж месечно може да смазвате и пантите – никой не харесва шума на скърцащи панти! В случая може да използвате машинно масло или ако не разполагате с такова, то потърсете по магазините. На повечето места ще откриете специално предназначени смазки за тази цел. Има различни видове панти за интериорни врати. Всяка от тях има своите специфични особености.

Желателно е да полагате тези грижи за Вашите врати, ако искате да запазят добрия си външен вид и да Ви служат години напред.