Невидима ключалка ще ви помогне да защитите дома си

Принципно нов подход към заключващата система е демонстриран от скорошното техническо развитие, наречено “електронна брава”. Устройството е проектирано да се монтира в блок на вратата и да осигурява надеждна защита срещу кражба. Бравата е специална система, която функционира посредством радиовълни и електромеханични сили. За ключа няма обичайна ключалка, инсталацията се извършва по скрит начин, поради което второто по-известно име за електронния механизъм е „невидима ключалка“.

Принцип на действие

Електронната заключваща система се състои от три основни компонента: ключодържател, електронен блок и електромеханично задвижване, снабдено със заключващ болт. Първият действа като предавател на криптиран радиосигнал, вторият го получава, а третият служи за фиксиране на крилото на вратата в затворено/отворено състояние.

Отличителна черта на такова устройство е липсата на външни признаци за неговото инсталиране и това допринася за увеличаване на надеждността и недостъпността на ключалката. Ключът е снабден с два бутона с различни размери, единият голям – предназначен за заключване, а вторият – за отваряне на вратата. Сигналът се изпраща до електронно устройство, монтирано в радиус до три метра от вратата, обикновено от страната на шарнира. Устройството се свързва, както с вътрешно захранване, така и с електромеханичното задвижване. Тук се приема и обработва кодираният сигнал, след което се задейства заключващият болт.

Електронната брава е много лесна за управление и е най-ефективна, когато се използва заедно с нейния механичен „брат“. По този начин значително увеличава степента на защита на блиндираната врата, тъй като всяко механично устройство може да се отвори с прилагането на определени физически усилия, специфични умения и използването на подходящи инструменти. Невидимата ключалка няма такива недостатъци, тя е невидима, недостъпна за ключалки, дъвки или други чужди предмети. Такъв механизъм няма резе, което означава, че няма да създаде случайни непредвидени ситуации.

Основни технически възможности

Невидимата ключалка има редица технически характеристики:

  • способността на електронния блок да обслужва до 12 ключодържателя;
  • наличност на функцията за автономна работа за поне пет дни, което е важно в случай на неочаквано прекъсване на електрозахранването;
  • пълно отсъствие на визуални знаци след монтажа;
  • възможност за управление на заключващото устройство, както отвътре, така и от външната страна на блиндираната врата;
  • специална технология за кодиране на сигнали, а именно наличието на така наречения динамичен код;
  • няма риск от използване на ключа, ако е загубен (в този случай при забравен код е достатъчно да го изтриете от паметта);
  • висока устойчивост на взлом на заключващото устройство (това свойство се осигурява от три компонента: защита на сигнален код, устойчивост на физически, електрически и магнитни влияния).

В допълнение, електронното устройство предупреждава за предстоящото разреждане на батерията. Ако стойността на заряда намалее критично, заключването автоматично се отваря. По този начин възможността за заключване на вратата в затворено състояние е напълно изключена. В този случай инсталирането на ключалката може да се извърши в метална, дървена или пластмасова врата. Управлението на електронната система е просто и може да се извърши по един от двата начина. Първият – с помощта на дистанционно управление, вторият – с помощта на пластмасови карти. Изборът на технически средства не влияе върху степента на секретност.

Някои заблуди на потенциалните потребители

Много хора все още изпитват известна степен на недоверие в надеждността на електронните устройства. Не всеки е готов да приеме невидимите ключалки като достойна алтернатива на механичните аналози, разчитайте изцяло на тях и вярвайте в абсолютната недостъпност. Основните моменти на недоверие са свързани с безпроблемната работа на устройството по време на прекъсване на електрозахранването. Обективен анализ предполага, че подобни страхове са безпочвени. Врата, оборудвана с невидима ключалка, е в състояние да издържи около пет тона външно натоварване и да изпълнява напълно функциите си в автономния режим на заключващия механизъм. Правилно инсталираният блок на блиндираната врата не може да се отвори с ключалка или друг удобен предмет. Оперативната надеждност се осигурява от две независими заключващи системи, три начина на захранване, наличието на защитна функция срещу избор на код и оригиналността на изпълнението. Погледнете още как блиндираната врата дава сигурност на домовете.