Каква врата да изберем за детската стая

Детската стая е пълноценен свят на малкия човек. Без значение колко е голяма като площ, основното е, че всичко в нея трябва да бъде подредено за удобство, комфорт и безопасност на детето.

Изборът на врата за детска стая – отговорна и специална задача

Основното изискване за вратата е нейната безопасност. Ето защо традиционните люлеещи се врати са по-добри от плъзгащите или акордеонните врати. Що се отнася до материала – разбира се, вратите от масивно дърво са по-екологични от вратите, изработени от други материали, но това не е бюджетен вариант. Освен това тежките, плътни врати от масивна дървесина невинаги се вписват добре в концепцията за интериора на детска стая.

Новите технологии за изработване не представляват опасност

Модерните врати, изработени от PVC, вратите от еко фурнир или MDF вратите са изработени по технология, която напълно отговаря на всички стандарти за качество и безопасност. Така, че не е необходимо да се страхувате, че вратите, изработени от комбинирани материали, използващи химически технологии, ще бъдат вредни за детската стая.

Стъклени елементи в крилото на вратите

Дали да изберете врати със стъкло зависи от Вас? Ако вратата на детската стая се намира в доста тъмен коридор, вкарването на стъклени елементи в крилото на вратата ще помогне да се добави повече светлина към вътрешното пространство. Не бива обаче да забравяме, че вратите със стъкло все още са по-малко защитени от вратите с плътно крило. Препоръчително е да изберете врата за детска стая, в която стъклото не надвишава 30% от общата площ на крилото. По-добре, ако стъклените елементи са малки, не твърде големи по площ. Научете повече за предимствата и недостатъците на стъклените врати, за да сте напълно сигурни, когато ги избирате.

Добър избор ли са белите интериорни врати

Очевидно белите врати са визуално и стилистично най-добрият избор за детска стая в много случаи. Децата обаче са деца. Бялата врата може да бъде голямо изкушение за млад художник, следите от мръсни ръце по такава повърхност ясно се виждат. По-сложните нюанси на сивото, кремавото и кафето (от светлите цветове) в това отношение са по-универсални и добре маскират мръсотията. Твърде светлите, тъмнокафяви или червено-кафяви врати обикновено изглеждат малко чужди в детската стая.

Изберете по-икономична опция за вратата на детската стая

Вратите в детската стая често висват, защото децата се люлеят на тях, удрят ги, опитват се да закачат, залепят или прикрепят нещо към тях. Може би, най-добрият избор за запазване на нервите на родителите и възможността за самореализация на детето е вратата да е икономична опция, която след 5 години може да бъде заменена за нещо по-солидно.