Какъв цвят да изберем за нашата врата?

Функцията на интериорната врата е да разграничава вътрешното пространство на дома ни и да ни защитава от студа и шума навън. С поставянето на вратата, интериорът на нашето жилище се преобразява и придобива един много различен естетичен вид. От голямо значение са външният вид, дръжките и накрая цветът. За избора на цвят по принцип винаги изпитваме голямо затруднение.

Каква врата да изберем – според мебелите, стените, пода или прозорците?

Дали цветът на всички интериорни врати да бъдат един и същ? Тези и други въпроси, касаещи цвета на вратата ни вълнуват, когато трябва да изберем врата за нашето жилище. Когато става дума за дизайна, стандартният отстъпва място на втори план, а на първо излиза богатото ни въображение. На първо място нещото, с което трябва да се съобразим, е стилът на нашия дом – холът, детската, коридорът. Вратите с цвят на дърво – Светъл дъб и Златен дъб, са подходящи за класическия стил, защото топлият цвят внася в дома уют.

Светлите цветове на вратите увеличават зрително помещението. Също така влияят много  положително на психологическото здраве и настроение.

Универсален вариант си остават белите врати. Белият цвят се съчетава добре с различен интериор и създава простор в помещението.

От тъмните цветови гами по-известни са: кафявото, черното, венгето, тъмният дъб. Тези цветове придават на помещението изисканост и приковават вниманието към себе си, превръщайки се в централен ефект на интериора.

Ако помещението ни е в стил Прованс или Кънтри, е добре да изберем светли врати с ефект на състаряване. Тези врати се вписват отлично с интериора и подчертават стила.

По какво да изберем цвета на вратата?

При избора за цвят можем да се съобразим и с подовата настилка като изберем няколко тона по-светли от тези на пода. В много случаи цветът на вратата може да се подбере и според цветовото решение на мебелите. Ако в стаята мебелите са тъмни, може да изберем вратата да бъде 4-5 тона по-светла. Ако подът и мебелите са в различен цвят, а стените във всички помещения са еднакви, можем да се насочим към врата, според цвета на стените. Също така, ако да изберем цвят Перла за стени, които имат сходен тон от бял до бежов.

Не съществуват дизайнерски правила, според които цветът на вратата и подът да съвпадат. Цветът на вратата може да бъде контрастен на цвета на пода. Според вида на оцветяването си вратата създава хармония в общия интериор, придава атмосфера и влияе на самочувствието и настроението ни. Любителите на смелите решения могат да изберат  вратата им да бъде червена или синя, цвят, който умело се вписва в елегантния интериор.

В заключение на казаното дотук в статията, можем да обобщим, че за предпочитанието на цвят трябва да се ръководите по собствения вкус и фантазия, защото тенденциите в дизайна на интериорните врати са разлини.