Интересни факти за вратите

Древен Рим и вратите

Римските градове в миналото са били обграждани с големи стени, влизало се е през впечатляващи с размерите си врати. И днес все още се вярва, че двуликият Бог е пазил вратите в Древен Рим. Преди време се е смятало и вярвало, молитвените слова на Янус са били много важни. За да го поканят в дома си, римляните са си монтирали вратите така, че да се отварят само навътре. Друг мит гласи, че по време на немирни времена портите на Янус ги оставяли отворени, за да може римският Бог да помага на войниците, а при времена на мир те били затваряни.

Църквите, вратите и Филаделфия

Във Филаделфия, църквите са в червено боядисани. Този цвят е символ на място за убежище, също така и на светилище – безопасност. Смята се, че червеното е символ на кръвта, пролята от саможертва на Исус Христос.

Вратите и църквите

Ирландците и вратите

В Ирландия доста врати са в много различни цветове. Когато е починала кралицата на ирландците им е било заповядано да пребоядисат вратите си в черно в знак на траур, но те не се съгласили, затова вдигнали бунт и боядисали вратите си в най-различни цветове.

Цветни врати в Ирландия

Цветни врати в Ирландия

Вратите и рока

Световно известната рок група „The Doors”, чието име в превод означава „Вратите” получава своето име от книгата на Олдъс Хъксли „The doors of perfection”, /Дверите на възприятието/. Книгата е написана по повод експеримент, който той прави със себе си, свързан с наркотика мескалин, който се получава от мескалиновия кактус.

Вратите и Колумбия

В Колумбия е изработена най-добре защитената врата с бронировка. Тя притежава огнеупорност, в наличност има десет брави, а също така е защитена от взривове. Има си и система за пръстови отпечатъци. Също така, ако собственикът на такава врата иска, то е възможно да се изпрати снимка на електронната му поща на човека, звънящ на входната врата.

Наса и вратите

Най-масивната врата в света е на NASA. Височината на една такава врата е 139 м. Любопитно е, че за NASA има изработени четири такива врати.

Експлозивите и вратите

В лабораториите за експлозиви присъства и най-бързо затварящата се врата. Времето ѝна затваряне е 0,03 секунди. Самата ѝструктура е много близка до тази на вратите, употребяващи се в метрото. Бързината на затваряне е в следствие от компресиран азот.

Сънят и вратите

Ако сънуваме, че сме пред отворена врата това означава, че ще ни очакват благоприятни обстановки свързани с нови начинания. Ако обаче сънуваме затворена врата, означава, че сме изпуснали определена възможност. Една врата е символ на възможност за комуникация и надежда!

Вратите и сънищата

Ако темата Ви е допаднала, Ви очакват още 5 интересни факта за входните врати. Винаги е полезно да научите още за вратите по света.