Ръководство на купувача – входна врата

Гаранцията – най-важната част от покупката

Фирмата, от която ще закупувате новата си входна врата може да твърди и изявява претенции за „качество“ на своите продукти, но тези твърдения нямат никакво значение или стойност. Вашата писмена гаранция не е просто прищявка – това е договор, с който доставчика поема юридическа отговорност. Той е задължен да се заеме, в случай на недоволство от Ваша страна, при строго регламентирани условия, да отстрани съществуващи проблеми по услугата си или продукта. Вратите са едни от най-бързо амортизиращите се вещи в домовете, затова в гаранцията трябва да са описани следните неща:

 1. Периодът, в който врата ще работи правилно;
 2. Монтажът на вратата;
 3. Поддръжката, която ще е нужна, в случай на повреда с вратата в гаранционния ѝ срок.

Обещания за „майсторска изработка“ или двусмислени твърдения като „Доживотна гаранция!“ са безполезни за собствениците на жилища, ако те не са описани и не гарантират всички части, монтаж, сервиз и разумния живот на Вашата врата. Експлоатационния живот на една врата е поне 15-20 години, поради това, примерно,“Гаранция живот на стъклото на входната врата.“, не носи някаква особена стойност.

Правилният монтаж гарантира дълга експлоатация

Въпреки, че повечето входни врати предлагани на пазара имат голям коефициент на енергийна ефективност, неправилен монтаж може да накара този коефициент да няма значение. За да работи ефективно и да покрива техническите си характеристики, новата Ви придобивка, трябва да бъде инсталирана правилно. Обърнете внимание на следното:

 • Детайлна инспекция на конструктивния отвор преди монтажа;
 • Опитни монтажници, а не случайни „майстори“, които са напълно наясно с модела на вратата, която ще инсталират и с типа зид на Вашето жилище (панел, тухла, газобетон и т.н.);
 • Използване на качествени крепежни елементи и аксесоари, които са фабрично одобрени от производителя на вратата.
  Евтини блиндирани врати

За да се застраховате от проблеми при монтажните дейности, Ви представяме нашите съвети за демонтаж и монтаж на блиндирана врата, които ще Ви дадат още информация по темата.

Входните врати стават по-големи

В последните години се наблюдава настъпването на все повече модели с по-големи габарати от вратите използвани преди 10-20-30 години. Причините за тези тенденции са:

 • Допълнителната широчина е по-практична! Ако Ви се е налагало да преместите диван през тясна входна врата, ще оцените допълнителното място за маневриране, което предлага по-широката врата;
 • По-големите врати засилват първото впечатление, което Вашият дом оставя в гостите Ви. По-широката врата кара входът и антрето да изглеждат по-големи и оказва влияние с положителна полза за цялостния облик на Вашия дом;
 • По-големите врати допускат да достигне повече светлина, което оказва влияние, както на помещенията, така и на живущите да се чувстват по-уютно. Взимайки предвид текущите тенденции за използване на повече стъклени детайли във входните врати, то голяма врата, означава повече светлина;

Асиметрия в дизайна

В днешно време се наблюдава все повече и повече тенденцията дизайнът на вратите да се различава от приетите в миналото норми и ограничения. Традиционната конструкция на входната врата обикновено включва визуално равновесие, създадено чрез симетрично разпределение на всички конструктивни елементи. Днес дизайнът на входните врати се движи в обратната посока – от симетрия и баланс към асиметрия и дисбаланс. Ключалката може да не е поставена точно под бравата, стъклото не само да не е центрирано, но и да има своя уникална геометрия и характер и т.н.

След преминаването през “ерата на ренесанса” от 70-те и 80-те на традиционни врати и стилове, ние сме в началото на новото “модернистично движение” в дизайна на вратите.

Купи от доказал се търговец или производител

Освен очевидните патриотични възгледи от подкрепата на местните производители, има и много практически ползи за използване на местен дистрибутор. Ако възникне проблем с входната Ви врата и Ви се наложи да използвате сервиз или Ви трябват части, освен гаранцията, с която разполагате е важно да имате и партньор, който веднага може да обслужи нуждите на Вашата врата. В противен случай, има вероятност, сервизната услуга да бъде забавена, поради дистанцията или нужните части/аксесоари да липсват в наличност и да трябва да чакате със седмици за подмяна.

Входна врата T902 D

Цветове

Колко сте дръзки и докъде бихте стигнали? Преди време не се изискваше и не се очакваше много по отношение на цветовете. Изборите варираха между светло/тъмно бежово и кафеникаво. Днес избирането на цвят за входната врата е значително по-дълбоко обмислена стъпка, наред с решението, в какъв нюанс да пребоядисате стаите в жилището Ви. Няма погрешни цветове, всичко е въпрос на въображението Ви!

Аксесоари и обков

Последният етап при закупуване на врата е подборът на допълнителните аксесоари: патрон, дръжка, брава, шпионка и т.н. Важен фактор при избора на аксесоарите е не само тяхната сигурност, а и външната им естетика. Ако предпочитате модерната визия при вратите, тогава това предполага и аксесоарите да отговарят на модерния ѝ облик. Няма да се затрудните, защото ще откриете аксесоари за врати в най-различни цветове, форми и материал. Все пак, ако това се случи, винаги може да се посъветвате с производителя или дистрибутора на вратата, която е грабнала сърцето Ви.

Сега, единственото нещо върху, което да се съсредоточите е да резервирате датата на посещение за оглед, за да сте още малко по-близо до новия и красив облик на дома си!