Критерии при избор на интериорна врата

Поглеждайки през прозореца навън, все по-често виждаме забързали хора, потънали в проблеми, замислени и угрижени. Надали им остава време да помислят и за онези, на пръв поглед дребни детайли, по повод смяната на вратите вкъщи.

Нека да започнем от входната врата – прозорецът на Вашия дом. Ако все по-често чувате крещящите деца, отивайки на детска градина сутрин, или пък хлопането на вратата на асансьора, ето това е първата причина, поради която трябва да се замислите, дали пък не е дошло време да смените вратата си.

Едва ли, бабите и дядовците Ви са мислили за това, когато са си слагали входна врата на дома си, но за разлика от тях, за Вас е важно вратата Ви да бъде с добра изолация и добре уплътнена.

Минерална вата или полистирен е по-добрата изолация?

Минерална вата

Тя е изолиращ компонент, който спестява много енергийни разходи. Реално разходите, които давате за закупуването на такава врата се възвръщат много бързо. Този материал осигурява едновременно изолация от звук, подпомага процеса за съхранение на температурата, а и пожароустойчива защита.

Blindirani Vrati Primeri

Полистирен

Полистирена пък от своя страна, е най-разпространеният изолатор за врати, но за разлика от минералната вата, има минус – запалим е. Вторият по ред, но не по важност, е критерият сигурност откъм заключващата система. Добре е да избирате модели с две ключалки, които работят без да са зависими една от друга, максимално на брой шипове (пасивни и активни), патрони с бронировка и разбира се, капачки против разпробиване. Голяма част от вратите на пазара разполагат също и с така нареченото „нощно резе”. От съществено значение е и степента на дебелина, която има вратата (крилото).

Изброеното тук е важно, но предвидете хармонията на вратата с околната среда, но и с цветовете на интериора на Вашето жилище. Решението е Ваше, имате богат избор, който Ви осигурява свобода и размах по отношение на дизайна на входа на дома Ви!