Как да възстановим старата входна врата?

Избирайки врата за къща, най-често ни предлагат метални модели, които са боядисани прахово и притежават UV защита на цвета. Какво всъщност означава това, какви са положителните и отрицателните аспекти, с които може да се сблъскаме на по-късен етап? Можем ли да ги предотвратим и как да ги превъзмогнем? В следващите редове, ще направим опит да разсъждаваме над тези въпроси.

Процесите за обработка на входните врати включват различни етапи, с някои от които трябва да се заемат специалисти, а с други може да се справите и сами.

Прахово боядисване

Известно е, че това е процес, при който материалът, който ще се обработва се подлага на отрицателен заряд. Следва стъпка, при която се поставя в камера, където се впръсква положително заредена прахова боя. След като детайлът е боядисан се слага в пещ на много висока температура, където боята се полимеризира (изграждат се химични връзки между повърхността на материала и боята). След края на този етап, боята е вече високоустойчива.

 • Основната разлика между течната и праховата боя е, че при праховата не се изисква наличието на разтворител. По тази причина получаването на неприятни дефекти, поради разтичане на боя е невъзможно. В процесът на нанасяне на боя, могат да се нанесат няколко цвята преди изцяло да изсъхнат. Това позволява хомогенно смесване на цветовете и плавното преливане между тях. За получаването на гладка повърхност, слоят боя трябва да е по-дебел. Но някои производители избират да нанасят по-тънък филм боя, което оставя леко грапав краен ефект. Тази техника спомага за прикриване на производствени дефекти по метала и създава матов завършек на повърхностите.

 

 • Основното предимство на този вид боя са устойчивостта на корозия и влага. Качествата на боята биват запазени при високи температури или при резки смени на висока с ниска температура.

 

 • Като основен недостатък на този тип боядисване може да се посочи, невъзможността да се нанесе боя върху определен детайл. Ако по време на боядисване или по-късно при експлоатация, покритието се наруши, то цялата врата трябва да бъде боядисана отново.

 

Въпреки устойчивостта на праховата боя, не е изключено вследствие на продължително излагане на неблагоприятни условия, да се появи ръжда. За щастие този проблем има решение.

Третиране на ръжда

Тя се появява върху метални елементи в резултат на контакт с вода и влага. От начало е във вид на петна, а по-късно уврежда метала до степен, в която той започва да поддава и разлага на слоеве.

Първата стъпка в такъв случай е, да се премахне ръждата от засегнатия участък, чрез преобразувател за ръжда или механично – чрез шлайфане, докато се появи блясъкът характерен за метала.

 • Обработка с ръждо преобразувател – по-лесният от двата варианта. Ако корозията е достигнала до етап, в който металът се рони, се налага механично почистване.  След това е необходимо корозиралият детайл да бъде третиран обилно с преобразувател за ръжда. Икономията на препарата не е добро решение, тъй като е възможно да не достигне до чист метал и да не успее да блокира корозията.
  След като се обработи ръждата се превръща твърдо неразтворимо вещество. Макар и да не я премахва напълно, ръждопреобразувателя спира нейното разпространение. Така третираните повърхности остават леко грапави и гланцовите покрития не са подходящ вариант.

 

 • Премахването на ръжда чрез шлайфане – по-труден начин за премахване на ръжда, но е и по-ефективен. При него ръждата може да бъде премахната напълно, до появата на чист метал, след което да се третира с антикорозионна основа преди боядисване. След приключване на шлайфането, металът трябва да бъде много добре изчистен от прахови и метални частици.

 

 • Обработка на несъвършенствата
  Ако след почистване на ръждата по метала се появят вдлъбнатини, е необходимо те да бъдат запълнени с кит за метал. Участъците с кит следва да бъдат подложени на фино шлайфане, за да се изравни тяхната повърхност с тази на метала.

 

 • Обезмасляване на повърхността
  Независимо кой вариант ще изберете, следващата задължителна стъпка е обезмасляване на повърхността. Използването на масла и греси е задължително при смазването на пантите на вратите и е възможно известно количество от сместа да е попаднала и по други части на вратата.

 

 • Нанасяне на грунд

  Ако сте спазили всички етапи дотук, то вратите вече са готови за нанасяне на антикорозионен грунд и последващо боядисване. Така, с малко усилия, вратата ще бъде отново като нова и то за дълго време!

 

Ако желаете да избегнете всичко това, то тогава разберете какво да търсите, избирайки външна врата за къща и какви точно характеристики да изисквате, за да имате входна врата с безупречно качество, дълги години наред.