5 интересни факта за входните врати, които трябва да знаете

Както знаете, входната врата е неизменна част от нашия дом. Тя е важен и наложителен елемент от нашият интериор. Чрез нея представяме себе си пред външния свят и показваме, че зад нея се намира нашето лично пространство.

Най-интересните и забележителни факти за вратите

Една от най-старите врати в света

През 2010г., случайно по време на строителна дейност, строители в Цюрих, Швейцария са попаднали на интересна находка. А именно на най-старата врата в света. Била изработена от дървото топола като по-голямата част от нея била с добре съхранени панти и забележителен дизайн. Чрез обстойно изследване от група архелози с помощта на метода на дървесния пръстен е установено, че възрастта на вратата е на около 5 100 години. Вероятно е била изработена през 3063 г. пр. Хр.

Най-старата входна врата

Най-нехарактерната врата

Най-изключителната и нетипична врата в света е на Танака. Тази входна врата е изградена от вертикални ивици и сензори. При доближаване до нея, сензорите определят формата и контурите на тялото, след което ламелите се отварят. Отварят се достатъчно, колкото човек да може да премине.

Най-тежката врата в света

Тази страшно тежка врата е изработена от стомана и тежи около 321,4 т. Намира се в американска лаборатория в щата Калифорния, като 2,43м. е дебелината на тази внушителна врата. Може да Ви се струва трудно да повярвате, но тази врата е възможно да се отвори, благодарение на специално изработени панти.

Защо по-голямата част от вратите в Дъблин са цветни

Една от тезите защо вратите на ирландците са цветни, е следната:
След смъртта на кралица Виктория, било разпоредено гражданите на Ирландия в знак на солидарност и съчувствие към смъртта на кралицата да боядисат своите врати в черно. Но въпреки заповедта, решили да се възпротивят и ги боядисали в цветни нюанси. Друга история гласи, че писател на име Оливър Гогарти е решил да боядиса вратата си в ярко зелено, за да може по-лесно да я намери и разпознае, когато е пиян.

Входна врата от Дъблин

Най-известното суеверие свързано с вратите

Най-популярното сред суеверията е това с кой крак трябва да влезем през входната врата? Отговорът е с десния крак, като този ритуал се прави за късмет. Тези хора, които са по-суеверни се връщат обратно, излизайки от дома си и извършват влизането по правилния начин. Това е една малка част от интересните и любопитни факти за вратите, чрез които Ви показваме колко тайнствени и загадъчни могат да бъдат те.

Ако се любители на интересните факти разберете какви са суеверията свързани с входните врати, ще се изненадате че има и положителни сред тях.