Видове панти за интериорните врати

За вратите можем да потвърдим, без значение дали говорим за интериорни или външни, е важна не само защитната функция, но и красивия вид и функционалността. Дизайнът на вратите е част от цялостната обстановка и елементите на врата. Те не трябва да нарушават хармонията и естетиката на помещението. Пантите са част от малките елементите, които взети заедно правят обстановката изискана, хармонична и стилна. Голяма значение има изборът на вида панти за вратите, защото неправилният избор може да развали цялостната визия на вратата и да доведе до нестабилност на крилото. В тези редове ще отбележим основните типове панти, които се предлагат на пазара.

Шарнирни панти

Точно този тип е най-популярния и използван стотици години назад. Били са изработвани от опитни ковачи, които са ги изковавали ръчно от стоманени парчета. В миналото те са произвеждани в много по-големи размери от днешните шарнирни панти. Имало възможност, благодарение на ръчната изработка да им бъдат придавани различни форми. В съвременният свят шарнирните панти имат изчистен и дискретен дизайн, но въпреки това на пазара могат да се намерят такива във винтидж стил, който много им подхожда.

sharnirniPanti

Известни са под името „пеперуда“. Могат да се приложат и при безфалцовите врати. Инсталирането се извършва изключително лесно, най-разпространените такива панти се закрепят с помощта на 8 винта. Особеното при тях е, че ако искате да махнете крилото на вратата трябва да демонтирате изцяло пантите.

Осови панти

Тези панти се класифицират към по-съвременни варианти. Конструкцията им представлява два симетрично разположени детайла с форма на цилиндър и отвори, където да се поставят монтажни винтове. Хубавото е, че пантите са с универсална форма и няма значение, дали е лява или дясна вратата. Приложението им е при врати с фалц. Монтажа е сравнително лесен, но все пак препоръчваме да ангажирате специалист.

osoviPanti

При осовите панти специфичното е, че крилото може да се откачи без да се налага да бъдат демонтирани пантите. Това е важно, защото спестява време и допълнителни монтажни дейности при повторното му закачане.

Скрити панти

Този вид панти имат специално място в дизайнерския интериор. Специфичното при тях е, че при затворено положение не се виждат изобщо. Този вид панти са най-ново поколение в света на обкова.

Този вид панти са намерили своето място в дизайнерския интериор. Специфичното при тях е, че при положение на затворено крило не са видими изобщо. Те спадат към най-новото поколение в света на обкова. Скритите панти са впечатляващи и имат своето място в света на изискания и луксозен дизайн. Те правят дизайна изискан и ултрамодерен. Много са характерни за хай-тек стилът в обзавеждането.

skritiPanti

Монтажът на тези панти е доста по-сложен от на останалите модели, тъй като всичко трябва да бъде измерено с голяма точност. Подходящи са за безфалцови врати. При скритите панти крилото не може да бъде премахнато, ако не бъдат напълно демонтирани пантите. Това е една особеност на този вид панти.

При решението, какви панти за Вашите интериорни врати да предпочетете, трябва да се съобразите, преди всичко, с типа на вратите, които сте избрали, дали са фалцови или безфалцови, тъй като от това зависи кои модели са подходящи. Друго, с което трябва да се съобразите е цялостния дизайн на жилището. На винтидж стил подхождат шарнирните и осовите панти. В случай, ако търсите изискана визия, която е по-модерна, Ви съветваме да се спрете на скритите панти или осовите варианти.