Видове панти за интериорните врати

За вратите можем да потвърдим, без значение дали говорим за интериорни или външни, е важна не само защитната функция, но и красивият вид и функционалността. Дизайнът на вратите е част от цялостната обстановка и елементите на вратата. Те не трябва да нарушават хармонията и естетиката на помещението. Пантите са част от малките елементите, които взети заедно правят обстановката изискана, хармонична и стилна. Голяма значение има изборът на вида панти за вратите, защото неправилният избор може да развали цялостната визия на вратата и да доведе до нестабилност на крилото. В тези редове ще отбележим основните типове панти, които се предлагат на пазара.

Шарнирни панти

Точно този тип е най-популярният и използван стотици години назад. Били са изработвани от опитни ковачи, които са ги изковавали ръчно от стоманени парчета. В миналото те са произвеждани в много по-големи размери от днешните шарнирни панти. Имало възможност, благодарение на ръчната изработка да им бъдат придавани различни форми. В съвременният свят шарнирните панти имат изчистен и дискретен дизайн, но въпреки това на пазара могат да се намерят такива във винтидж стил, който много им подхожда.

sharnirniPanti

Известни са под името „пеперуда“. Могат да се приложат и при безфалцовите врати. Инсталирането се извършва изключително лесно, най-разпространените такива панти се закрепят с помощта на 8 винта. Особеното при тях е, че ако искате да махнете крилото на интериорна врата трябва да демонтирате изцяло пантите.

Осови панти

Тези панти се класифицират към по-съвременни варианти. Конструкцията им представлява два симетрично разположени детайла с форма на цилиндър и отвори, където да се поставят монтажни винтове. Хубавото е, че пантите са с универсална форма и няма значение, дали е лява или дясна вратата. Приложението им е при врати с фалц. Монтажа е сравнително лесен, но все пак препоръчваме да ангажирате специалист.

osoviPanti

При осовите панти специфичното е, че крилото може да се откачи без да се налага да бъдат демонтирани пантите. Това е важно, защото спестява време и допълнителни монтажни дейности при повторното му закачане.

Скрити панти

Този вид панти имат специално място в дизайнерския интериор. Специфичното при тях е, че при затворено положение не се виждат изобщо. Този вид панти са най-ново поколение в света на обкова.

Този вид панти са намерили своето място в дизайнерския интериор. Специфичното при тях е, че при положение на затворено крило не са видими изобщо. Те спадат към най-новото поколение в света на обкова. Скритите панти са впечатляващи и имат своето място в света на изискания и луксозен дизайн. Те правят дизайна изискан и ултрамодерен. Много са характерни за хай-тек стилът в обзавеждането.

skritiPanti

Монтажът на тези панти е доста по-сложен от на останалите модели, тъй като всичко трябва да бъде измерено с голяма точност. Подходящи са за безфалцови врати. При скритите панти крилото не може да бъде премахнато, ако не бъдат напълно демонтирани пантите. Това е една особеност на този вид панти.

При решението, какви панти за Вашите интериорни врати да предпочетете, трябва да се съобразите, преди всичко, какъв вид интериорни врати искате, дали да са фалцови или безфалцови, тъй като от това зависи кои модели панти, са подходящи. Друго, с което трябва да се съобразите е цялостния дизайн на жилището. На винтидж стил подхождат шарнирните и осовите панти. В случай, ако търсите изискана визия, която е по-модерна, Ви съветваме да се спрете на скритите панти или осовите варианти.