Разликите между интериорните и входните врати

Искате да замените съществуващите си врати? Трябва да започнете от основните неща. Най-важното при монтажа на вратите е да се прави разлика между двата типа врати – външни и вътрешни. Макар че, в някои случаи, те могат да изглеждат еднакви, всъщност имат съществени разлики. Конструкцията на всяка се произвежда, чрез много различни процеси. Наложително е да се знае разликата и важността на характеристиките на всеки тип врата. Така ще сте наясно и ще се предпазите от грешки.

Предназначение на вратите

Ако започнем с основното им предназначение, външните врати се изработват с цел да бъдат основен вход на всяка една сграда или отделно жилище. Направени са да могат да издържат достатъчно дълго на всякакви въздействия, с които трябва да се сблъскват всеки ден. Интериорните врати имат функцията да разделят пространството и да добавят стилово излъчване на жилището. Така, че тяхната конструкция не толкова здрава, в сравнение с вратите предназначени да пазят дома. Ето, защо при входните врати се влагат дървесни материали или метал с масивна сърцевина, докато вътрешните врати обикновено имат кухо ядро. Това прави външните врати много по-тежки, докато интериорните врати са много по-леки. Все пак, никой не иска да отваря и затваря тежки врати през цялото време. Използването на масивна дървесина не е оправдано в този случай. Това, че външните врати са с по-голяма маса, означава, че те осигуряват допълнителна изолация и предпазват от студеното време отвън.

Качествена входна врата

Обработка на вратите

Друга голяма разлика между двата типа врати е, че интериорните врати не са направени така, че за да могат да издържат на всички външни атаки. След като външната врата е боядисана или оцветена, се извършва специална обработка, която я прави по-трайна на мокрене от дъжд и изсветляване от слънце. Външната врата за къща отговаря на изисквания, за които клиентите е добре да знаят. Интериорните врати не подлежат на подобни процедури в производството си. Техните покрития би следвало да са устойчиви на надраскване и влага.

Докато специалното обработване запазва дървесината, лепилото, използвано във входните врати, е нужно да е в състояние да издържи на екстремни температури и високи нива на влага. Ето, защо при тях се използва нестандартно и по-твърдо лепило, докато при вътрешните врати лепилата прилагане в конструкцията са по-стандартни.

Поради по-голямото количество дървесина, което се използва, по-скъпото лепило и необходимите допълнителни обработки, входните врати оправдано са на цени много по-високи от интериорните врати. Фактът, че интериорните врати са по-евтини, може да Ви подтикне да ги монтирате като външни врати, но това не е добра идея и би било груба грешка, която ще Ви донесе само главоболия и загуба на пари.