Важна ли е поддръжката на интериорните врати в дома и как да го правим

След като сме избрали и комбинирали нашите интериорни врати с останалия дизайн на дома ни, идва и друга важна част, която ще удължи живота и красотата им. Това е поддръжката. Важно е да се правят такива процедури веднъж в седмицата или два пъти, а други в месеца или един път в годината.

Ето и малко полезни съвети как да се грижите за вашите врати:

Най-важното нещо е да се махне праха от вратата и след това да се почисти с препарат. Препоръчваме Ви да ползвате хартиени (домакински) кърпи, тъй като те не задържат бактерии. Следователно няма да ги пренесете от едната на другата врата. Следваща стъпка е правилно да преценим покритието на вратата и от какво е направена.

Най-разпространени са дървените или с MDF панели. Най-добре е да ги почиствате един път в седмицата поне. Най-правилно е да е с подходящ препарат за дърво, който е на база полиращи кремове, за да запазите вида на вратата изящен. Ако не разполагате в момента с такъв препарат, може просто да използвате влажна кърпа. По повърхността, ако има пукнатини или драскотини е желателно да се обработи с лакове и бои. По този начин ще се заздрави и предотврати развалянето на дървесината в дълбочина. Така и проникването на паразитите ще е ограничено. Дори и да няма видими вреди по вратата е хубаво, когато цветът се изхаби или е прекалено замърсена да се лакира, за да я освежите и да възвърнете ослепителния ѝвид.

Друг вид покритие е ламинатно или PVC фолио, което се почиства просто с хладка вода и чиста памучна кърпа или препарат. В неговия състав няма абразивни частици, които могат да нарушат повърхността на вратата.

чети за почистване

Почистване на стъклени врати

Друг красив и атрактивен вариант са стъклените врати, които благодарение на интересните си шарки, допринасят дома да изглежда просторен, уютен и светъл. Почистват се с определени препарати за стъкло или просто мека влажна кърпа. Тези препарати се изпаряват бързо, премахват праха и не оставят следи и петна и правят почистването лесно и удобно. При тези врати поддръжката е по-честа, тъй като по-лесно остават отпечатъци от пръсти по тях или пръски от вода, ако са в мокри помещания. Лесното почистване е сред големите предимства на стъклените врати, разбира се, те имат и своите малки недостатъци, но тук е важен приоритетът.

В годината един път е препоръчително да се махат вратите от пантите им, за да се почистят местата, които се достигат по-трудно, както и самите панти и да се смажат. Самите те се обработват със специална смазка и така се предотвратява раждясване, влага, замърсяване и неприятното скърцане при отварянето.

Да не забравяме и дръжките, защото там се събират най-много микроби и отпечатъци от пръсти. Все пак, това е частта, която има постоянен допир до живущите в дома, затова се почиства с антибактериални препарати.