Как правилно да изберете своите интериорни врати

Когато вземете решението да смените своите интериорни врати първото нещо, за което се хващате е какъв цвят да бъдат те. Далеч не твърдим, че това е маловажно, но ще се изненадате колко по-значими неща има. Неща, за които ако не помислите навреме ще Ви се „набиват в очите” и ще Ви дразнят дълги години. Преди да започнете да спорите с половинката си в магазина кой цвят ще си подхожда повече с пода, е добре да се фокусирате над следните важни условности:


​ Посоката, в която ще се отваря Вашата врата

Тук е добре да съобразите това с големината на помещението си, както и наличието на различни мебели в близост. Вярвайте ни, никак няма да Ви е приятно крилото на Вашата интериорна врата да изпълва и без това малката стая. Разбира се, това понякога е доста трудно и компромисно решение, когато жилището е твърде малко. Ако вратата е с отваряемо крило към помещението, може и да пречи, ако е към коридор още повече. В този случай, ако имате възможност, най-добрият избор е плъзгащо крило. Добре е да сте наясно, че почти всяка предлагана интериорна врата, може да се превърне в плъзгаща. В случаите, когато има някаква мебел, която ще ограничава отварянето или ще създава предпоставки за повреда на крилото, поради риска от постоянното удряне, смяната на посока на отваряне не е алтернатива, тогава на помощ идват стоперите за врата. Благодарение на този малък и полезен аксесоар можете да съхраните врати, мебели и стени.

​Ключовете за осветление

Правилното и най-разумно нещо е те да са от страната на дръжката. Много неудобно е да се налага всеки път, когато влизате в помещението да заобикаляте цялото крило, за да си светнете. Така, че съобразете ги непременно!

​Ширината на крилото

Разбира се, това невинаги зависи от Вас, но най-удачно е да заложите на 80 или 70 см. при стаите, в които ще влизате и излизате постоянно. Това осигурява не само комфорт, но и вкарването на мебели и уреди е доста по-безпрепятствено. За сервизни помещения, килери и други такива помещения – крило 60 см. е удачен избор.

​Шумоизолация

Тук хубавото е, че имате избор. Ако не търсите кой знае каква тишина и покой, стандартният и по-бюджетен вариант е пълнеж тип – пчелна пита. Ако искате уединеност и спокойствие е по-добре да заложите на пълнеж тип перфорирано ПДЧ или плътно крило.

Плътна врата или със стъкло

Обикновено за пространства като хол, всекидневна или трапезария, моделите със стъкло са доста подходящи. За спалните обаче трябва да се съобразите с нуждата от уединение, както и от факта, че светлината, която би влизала през едно, дори и малко стъкло, може да е много дразнеща и неприятна и да се отразява на качеството Ви на сън, но това разбира се, е въпрос на личен избор.

Освен споменатите модели, можете винаги да изберете и плъзгащи врати и техните предимства, даващи добри решения за максимално усвояване на пространствата в домовете.

Ето, че най-после дойде време за спора с половинката, кой цвят ще подхожда повече на пода. Не превръщайте това във война, все пак и двамата ще се наслаждавате на комфорта и уюта, който ще създадат новите Ви врати.