Защо да изберем блиндирана врата за входа на дома?

Ако Ви се налага да премахнете входната си врата, то със сигурност искате повече сигурност за дома и семейството си. В този случай обикновено Ви препоръчваме да изберете блиндирана врата за жилището си. С какво обаче е по-специална блиндираната врата и как ще спре крадците да проникнат с взлом в дома Ви?

Често срещано мнение е, че блиндираната и металната врата не се различават, а просто са известни с различни имена. Истината е, че това не е точно така.

Метални или блиндирани входни врати

Металните врати, както се подразбира и от името им, са произведени точно от метал. Обикновено при тях крилата имат изолация пчелна пита, която е изключително лека и е предпочитан изолационен материал за иначе тежките метални врати. Има врати от метал, които са блиндирани, но това не е задължително. Някои са изработени от поцинкована ламарина, а не от масивна стомана. Блиндираните врати  се различават с това, че са метални, но и изглеждащи красиво. При тях са добавени и MDF панели, покриващи метала, което позволява и по-лесното им съчетаване с интериорните врати. Има и модели за външни условия, които са боядисани прахово и притежават защита от избледняване на цвета при пряко излагане на слънчеви лъчи.

Значение и предимства на блиндираните врати

Ако се опитате да разтълкуваме термина „блиндиран”, ще установите, че означава буквално – “покрит с броня”. И наистина блиндираните врати отговарят на това определение. Те са изградени от метални листи, монтирани на стабилни метални рамки и допълнително подсилени с метални профили. Изолациите, които се използват при входните блиндирани врати са минерална вата или полистирен, според което се определя и тяхното ниво на шумоизолация и топлоизолация.

Сигурност с блиндирани врати

Нивото на защита, което дават блиндираните врати се определя от дебелината да крилото и от дебелината на металния лист, поставен в него. Колкото по-масивна е вратата, толкова по-трудно, би било някой да я разбие. За съжаление при много врати, е възможно с течение на времето да се получат изкривявания на крилото или касата, поради голямата им тежест. Трябва да се внимава и с поръчковите модели да не са с прекалено големи размери. Най-добре е да се придържате към стандартните размери, за да се избегнат деформации, дори и при продължителна или интензивна експлоатация.

Заклчване на входна врата

Друго предимство на блиндираните врати са техните заключващи системи и специално конструирани панти. Препоръчва се вратите да са оборудвани с два заключващи се механизма, като повечето модели на пазара се предлагат и с трето допълнително тип „резе”. Освен това крилата на блиндираните врати имат и различен брой – 3, 6, 8 – шипа (пасивни), които при положение на затворено крило, се позиционират в рамката и предотвратяват откачане от пантите, дори и те да бъдат преодолени по някакъв начин.

Касата също е проектирана, така че да бъде максимално устойчива, като обхваща целия зид и има первази от двете страни. За да могат да изпълнят своята функция, блиндираните врати задължително трябва да бъдат монтирани от професионалисти. Само така ще можете да бъдете сигурни, че домът и семейството Ви са защитени!