Пожароустойчива врата вместо входна врата?

Предстои да смените Вашата входна блиндирана врата! Искате тя да е с добра изолация, сигурна и надеждна, дори и при бедствени положения, но да бъде и в тон с Вашия цветови интериор. Знаете че има пожароустойчиви врати? Чудите, дали е подходящо да си сложите такава и ще покрие ли Вашите очаквания? С малко информация ще Ви дадем отговор на този въпрос.

Причини за поставяне на пожароустойчива врата

Основната причина да се постави такава врата е спасяването на човешки живот и опазването на имуществото при възникнал пожар. Предназначението ѝ е да забави максимално разпространението на огъня и дима произлязъл от него. Така че, когато правим своя избор трябва да сме много внимателни и да преценим правилно модела. След това трябва много прецизно и правилно тя да бъде монтирана. Такива врати е хубаво да се сложат, ако живеете в близост или над заведение, в район близо до промишлени помещения, в които има лесно запалими продукти, в кооперация, в която имате съседи, които се топлят на твърдо гориво или над търговски помещения. Противопожарните врати се различават значително от стандартните със своите функции и дизайн. Има няколко модела 30, 60, 90 или 120 минутни. Най-често срещани са 30 и 60 минутните варианти. Над 90 минутни се използват в търговски и промишлени помещения.

Как работи пожароустойчивата врата

Какво представлява самата врата – това е огнеупорна врата, самозатваряща се, с набъбващи уплътнения, които са много важни за спирането на дима и проникването на газовете. От нагряването те започват да се разширяват, в следствие на което уплътняват фугите между касата и ръба на вратата. Могат да бъдат монтирани в самата рамка на вратата или по ръба ѝ. Пълнежът на самата врата е термоизолиращ – минерална вата. Тя е незапалима и устойчива на влага и мухъл. Крилото се състои от два поцинковани стоманени листа с дебелина 0,9 мм., които са прахово боядисани по системата на RAL или има варианти да са с PVC фолио, което е топло пренесено и с дебелина между 120 и 200 микрона имитиращо дървесен декор. Дебелината на крилата на 30-минутните е 45 мм.-50 мм., на 60-минутните е 55 мм.-60мм. Най-често са фалцови и самите крила. Касата е изработена от 1,5 мм., прахово боядисана висококачествена стомана, с боя по системата на RAL, нерегулируема и с первази от едната страна. Има еднокрили и двукрили модели. Всички пожароустойчиви врати трябва да имат сертификат за качество.

Така че в зависимост какъв риск има Вашето местоживеене и това дали имате необходимите условия за извършване на монтаж, съвсем спокойно може да поставите една огнеупорна врата на Вашия дом. А благодарение на цветовата гама или PVC покритието, дори успешно ще я съчетаете с останалия интериор на дома Ви.