За какво да гледаме, когато си избираме блиндирана врата

Входната врата трябва да бъде качествена, сигурна и устойчива. Няма човек, който не желае външната му врата да гарантира спокойствие и защита. Тя не е само допълваща мебел, а ключов елемент за всеки един дом, благодарение на който можете да получите домашен покой и уют, необезпокоявани от нищо.

Блиндирана входна врата - с фрезовка

Предлаганите модели блиндирани врати от различните производители и вносители на българския пазар са най-разнообразни.

Най-важно при избора е качеството на изработка, стабилността на използваните материали, както и не на последно място вида на заключващата система.

Крило на вратата

Крилото на всяка една блиндирана врата трябва задължително да има носеща конструкция от профилирана стомана, подсилена допълнително от страната на бравата и пантите.

Каса на вратата

Касата е метална със съответното покритие, което може да бъде боя, фолио, ламиниран МДФ. Касата може да бъде щокова – с первази от едната страна или с функция регулиране – с  первази, подсигуряващи и двете страни, като могат да се приложат за зидове с дебелина от 21 см до 50 см.

Изолационен материал

Изолационният материал също играе важна роля при изработката на вратата. Минералната вата, полипропилена и полиуретановата пяна, спомагат за осигуряването на шумо и топлоизолация.

Заключващи системи

Заключващата система може да бъде тристранна дванадесет точкова, заключваща вратата в три направления – отдолу, настрани и отгоре. Предлагат се и врати с две независими заключващи, при които за допълнителна сигурност от страната на пантите са позиционирани шипове (пасивни), които при затваряне на вратата влизат плътно в касата. Броят на шиповете е в зависимост от модела – 3, 6, 8 броя. Патронът при някои модели е допълнително брониран и има поставена капачка против разбиване.

Дизайн на вратата

Много често водещо при избора на блиндирана врата, не е нейната изработка, а дизайна. Нейната роля е ключова, както за интериора на жилището, така и за външната му част. Вратата с нейния дизайн трябва да пасва идеално навсякъде. Разнообразните модели и цветове предлагат многообразни възможности за избор, които няма да оставят равнодушен никого.

Все пак от първостепенно значение за дома е сигурността, която осигурява блиндираната врата, след нея идват всички останали характеристики!