Давали ли сте си сметка какви са разликите между блиндираните и металните врати?

Когато дадена врата се нарече блиндирана, това означава, че тя е взломоустойчива. Основният елемент, по който се различават блиндираните входни врати е класът на взломоустойчивост.

Ще ви дадем няколко предложения според идеите на Фън Шуй. Той отдава значение на всички детайли свързани с различните блиндирани врати – формата, цвета, посоката на отваряне (предопределя в каква посока да върви живота на членовете от семейството).

Ако вратата е с изглед на Юг, то живеещите в тази къща ще имат добър социален живот, ще бъдат ценени и търсени личности. На югоизток носи стабилно финансово положение и просперитет. А югозапад – обич и семейно щастие. Ако вратата е поставен в посока Север, то живущите мога да се радват на спокоен живот. Ако вратата е поставена в посока изток – в този дом ще са целеустремени и амбициозни личности. Северозапад вещае лидерство, професионално израстване и уважение. Североизток ще донесе на семейството духовно израстване.

Цветовете на различните блиндирани врати и посоките на отваряне привличат определени сили, но първите влияят и на притока на енергия. Според Фън Шуй е желателно входната врата да бъде в по–големи размери от останалите врати в къщата, за да привлича положителна енергия. Трябва да има пространство пред и около входната врата. Има много и различни символики за вратите, произлизащи от различни истории. Вратата има символно значение, тя позволява достъпа до откровението и в нея се отличава хармонията на света.

Прагът също носи своето значение, той е преходът между външното и вътрешното. Заради особеното му значение, в Япония са го посипвали със сол, за да спира духовете. В Индия стопаните окачват на вратата лимон или люти чушки против уроки. В някои култури дори има обичай, да не се стъпва върху прага на вратата, а да се прескача.

Интериорни врати с естествен или с технически фурнир?

С цел подобряване качествата и устойчивостта на интериорните врати, производителите насочват усилията си в разработката на иновативни методи, чрез които да не се увеличава стойността им. Технологичният напредък улеснява до известна степен разнищването на този въпрос.

Нововъведението в техническия фурнир – меламина и ламината са материали с високо качество, с което се постигат висоти в производството на  интериорни врати. Изработените от естествен фурнир за класика в жанра. Производството е направено от пресовани дървесни частици от бор, покрити с многопластов лист дървесина. За покритието най-често се използват дъб, орех, клен, вишна.

Естественото фурнировано покритие дава перфектен завършек на интериорната врата, като максимално доближава вида и` до този на моделите от дърво. Предимствата на този тип фурнир са много. При него може да се избере удачен цветови вариант на вратата, който най-добре ще се напасне с интериора в дома. Направен от пластове естествена дървесина, фурнирът не е опасен за природата. При правилна експлоатация осигурява дълъг живот на различните интериорни врати. Хубавото при този материал е, че при повреда може да се възстанови. Разполага с широка гама от цветове и форми, които обаче не могат да бъдат избирани по каталог. За богатото разнообразие се е погрижила природата.

Интериорните врати, произведени от естествен фурнир имат една единствена забележка – високата цена, както и това, че не са подходящ вариант за поставяне в помещения като баня, кухня, влажни и студени места.

Техния конкурент в областта – техническия фурнир все по-бързо завзема челни позиции на пазара. Той се произвежда фабрично, по изкуствен път и също разполага с огромен избор от цветове.

Ламинатните интериорни врати са с по-ниска цена. Това дава по-голяма възможност на клиента да закупи желаната от него стока. По външен вид технически фурнированите врати не отстъпват на естествено фурнированите. Техните качества също не са за подценяване. Приложението им не е ограничено, тъй като естествените фактори не оказват влияние върху повърхността им.

Имат един недостатък – лепилото, което се използва в производството им.

Докато положителните страни на тези модели са много: ниската цена, неограничен приложение, цветово разнообразие.

За какво да гледаме, когато си избираме блиндирана врата?

Входната врата трябва да бъде качествена, сигурна, устойчива. Няма човек, който не желае входната му врата да гарантира спокойствие и защита. Това е изключително важен елемент на всеки един дом, благодарение на който може да се наслаждавате на домашния покой и съня си, необезпокоявани от нищо.

Предлаганите модели блиндирани врати от различните производители и вносители на българският пазар са най-разнообразни.

Най-важно при избора е качеството на изработка, качеството на използваните материали, както и не на последно място вида на заключващата система:

  • Крилото на всяка една блиндирана врата трябва задължително да има носеща конструкция от профилирана стомана, подсилена допълнително от страната на бравата и пантите.
  • Касата е метална със съответното покритие, което може да бъде боя, фолио, ламиниран МДФ. Касата може да бъде щокова – с первази от едната страна или регулируема – с регулируеми первази за от двете страни, които могат да обхванат зидове с дебелина от 21см. до 50см.
  • Изолационният материал също играе важна роля при изработката на вратата. Минералната вата, полипропилена и полиуретановата пяна, спомагат за осигуряването на шумо и топлоизолация.
  • Заключващата система може да бъде тристранна дванадесет точкова, която заключва вратата в три посоки: нагоре, надолу и настрани. Предлагат се и врати с две независими заключващи, при които за допълнителна сигурност от страната на пантите са поставени пасивни шипове, които при затваряне на вратата влизат плътно в касата. Броя на шиповете е в зависимост от модела – 3,6,8 броя. Патрона при някои модели е с допълнителна брониран и има поставена  капачка против разбиване.

Много често водещо при избора на блиндирана врата не е нейната изработка, а дизайна. Тя ще бъде част от интериора на жилището не само отвън, но и отвътре и трябва да пасва идеално както на интериора, така и на екстериора. Разнообразните модели и цветове предлагат многообразни възможности за избор, които няма да оставят равнодушен никого.

%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0

Къде намират приложение металните врати?

Съществуват много и разнообразни понятия за металните врати. Различните направления, за които са предназначени моделите налага различен начин на изработка и същевременно структура. Моделите могат да бъдат изцяло изработени от метал или да съдържат определено количество от него. По състав и свойства металите могат да се различават значително един от друг и въз основа на това, даден модел предназначен за определени условия и среда, не може да бъде използван при различни такива.

Какво представляват металните врати?

Това са модели, които могат да се поставят както за вход на къща, вила, апартамент, кооперация и др, така и да служат като вход към мазе, гараж или за различни битови и промишлени производства.

Приложенията им са изключително много и потребителите могат да открият в тях всичко, от което имат нужда. През последните години, масово нашумяха като входни врати за къщи или за отделни жилища в кооперативни сгради. Изобилието от изпитани, стилни и красиви облицовки на моделите, ги превърнаха в изкушение за всеки дом. Дори изработени от метал, благодарение на покритието в различни шарки на дървесни видове, този тип входни врати би паснал идеално и на интериор, изцяло от естествена дървесина.

Най-общо, металните врати могат да се разделят в две групи, в зависимост от възможността им за монтиране в затворени пространства и при директно излагане на външни атмосферни условия. Моделите от първата група могат да се поставят като вход на апартамент, офис, като допълнителна врата от вътрешната страна към жилището и т.н. Към втората група спадат моделите метални врати със специално покритие, подходящи за къща, вила и други сгради, при които вратата се подлага да директното влияние от дъжд, вятър и слънце.

Качеството на моделите е гарантирано и това допринася за осигуряване на така желаната защита, стабилност и спокойствие във всеки дом.

входни-врати-за-апартаменти

Входни врати за апартаменти

Направете входа на дома си забележителен и приветлив като монтирате подходяща за вашето жилище врата. Тя трябва да е красива и енергоспестяваща. Много от специализираните фирми предлагат входни врати от дърво, метал, MDF, HDF. Колкото повече детайли има вратата и колкото по-голяма е като размер, толкова и цената ѝ е по-висока.

  1. Класически дървени врати

Те са красиви и стилни. За предпочитане е да се монтират на закрито място, за да не се повреждат от атмосферните влияния. Най добре е да се използват само като входни врати за апартаменти и да не се излагат на пряка слънчева светлина.

Днес на пазара се предлагат врати с по-дебели панели, добре уплътнени, качествени остъкления и разнообразни дизайни. Така може да се намери подходяща врата за всеки интериор. Предлаганата дървесина е предимно ела, бор, дъб, явор, махагон, тиково дърво и акация.

Влагата е най-големия враг на дървената врата. Тя причинява гниене. Водата прониква в свръзките, увеличава разстоянието между тях, а това позволява безпрепятствено преминаване на въздуха, така вратите стават енергийно неефективни. Дървените врати са най-скъпият вид врати. Още по-скъпо ще е, ако поръчате индивидуален модел.

  1. Метални врати

Входните врати, изработени от метал, имат конструкция, която позволява използването на изолационен материал във вътрешността на вратата. Така се постига по-висока енергийна ефективност. Целите врати са покрити с ламарина. Имат топло-нанесено покритие, което позволява постигането на желан цвят. Вътрешността на вратата намалява разходите за топлина и охлаждане на жилището.

Стоманените врати са подходящи за всеки стил и интериор. Вратата, изработена от качествена стомана може да се ползва цял живот, като поддръжката е минимална и няма опасност да се деформира както се получава с дървената врата.

Този вид врати имат и своите недостатъци: има вероятност да се образуват вдлъбнатини, боята е възможно да се олющи, а ако не се обработят навреме драскотините, могат да ръждясат. Въпреки всичко, тава са най-надеждните врати. А относно цената, при всички случаи са по-евтини от дървените.

  1. Врати от композитен материал

Това е най-новият материал за входни врати. Конструкцията на вратите е изработена от композитни материали, които са облечени с плоскости, направени от естествени материали, които имат зърнеста повърхност, наподобяваща дърво. Тези врати са с гладка повърхност, което позволява да бъдат боядисани в желания от вас цвят.

Тези видове врати същи имат изолация във вътрешността си, имат лесна поддръжка, не ръждясват, не се деформират и не се повреждат.

Цените са различни, като се съобразяват с размерите и моделите, които сте си избрали.

входни-врати-за-къщи

Входни врати за къщи

Много хора подценяват ситуацията покрай покупката и впоследствие монтажа на нова входна врата за къща. Това не е никак лек процес, особено за тези които не са запознати с основните детайли в областта. Въоръжете се с търпение и се опитайте да следвате нашите съвети, така ще изберете точната врата за вас и ще научите как впоследтствие да я експлоатирате правилно.

Първата стъпка към избора на вашата входна врата, е да проучите различните модели. Определете кой ще отговори в най-голяма степен на вашия дом, вратата трябва да е съобразена с условията, в които ще бъде поставена. Много е и важен материала, от който е изработена. Ако вратата е изложена директно на различни атмосферни влияния, препоръчително е тя да бъде със специално покритие (предпазващо конструкцията и метала от нежелани последици), различно от стандартните. Тези входни врати за къщи, които са изложени директно на външните условия, трябва да имат UV покритие, което ги предпазва да не избледняват от слънчевата светлина.

Преди да се впуснете в покупката, трябва много точно да вземете размерите за новата врата, ако не искате да рискувате, по-добре оставете това на някой по-запознат. Днес пазара предлага изработване по поръчка, в зависимост от входовете на жилищата (от стандартен размер на дом, до такъв на масивна сграда).

Важно е да съобразите цвета на входната врата, с този на интериора на жилището. Металните са облагодетелствани в това отношение, поради това че за конструкцията им може да се използват различни видове покрития. Някои от тях са богато декорирани в различни нюанси, други наподобяват естествени дървесни шарки, така също и боядисани прахово в съответната гама.

Вече избрали точната за вас входна врата, идва не по-лекия момент – този на нейното монтиране. Най-добре е за този процес да се доверите на специалисти, но все пак нещата трябва да протичат под вашия контрол. Колкото и невероятна врата да сте избрали, не е ли поставена правилно, няма как да очаквате от нея да ви служи качествено.

интериорна-врата

Интериорни врати за панелни жилища

С избора на правилната врата, вие може успешно да подсилите идеите на дизайна в дадено помещение, да добавите дълбочина или по-модерен вид, чрез силата на контраста.  Понякога, дори смяната на една врата, е в състояние да промени коренно визията на стаята. Стига разбира се, тя да бъде подбрана правилно и да съответства на останалия интериор.

Силата на интериорните врати е огромна. Те не са просто нужната вещ, която да затваряме или отваряме. Всички интериорни врати за панелни жилища трябва да се приемат като част от интериора. Те са като завършващ елемент и допринасят за архитектурния вид на стаята.

Плъзгащи врати

Ако вкъщи имате малки и тесни пространства, тогава за вас идеални са плъзгащите врати (поради това, че не се отварят в стаята). Когато са отворени, те по никакъв начин не блокират движението. Друг плюс на плъзгащите врати е, че ако са от стъкло, спокойно могат да разделят пространства, без да възпират светлината. А в същото време са и преграда за нежелан шум, от кухненски бокс към офис, например.

Скрити врати

Друг интересен вид врати, са скритите. Те са изключително модерни, могат да имитират стена и да изглеждат като невидими за гостите. Но при отварянето им, се открива допълнително помещение (много е подходящо за луксозна баня към спалнята или дървена врата, която се слива с кухненските шкафове). Този вид врати, могат да служат като визуален трик в много ситуации.

Холандски врати

Черешката на тортата сред видовете врати, са холандските. При тях има опция горната им половина да остане отворена, като така помещенията лесно могат да се проветряват. Стоят много стилно и придават чар на обстановката. По начало холандските врати са били използвани в къщите, за да задържат вътре домашните любимци, а селскостопанските животни навън.

За да се засили ефекта в помещението, природните елементи върху вратите са много подходящи. Така те от обикновена вещ, се превръщат в произведение на изкуството.

Контрастът също играе голяма роля в интериора. И въпреки че доста дизайнери съветват, вратите да са в цвета на основните елементи на стаята, то днес все повече хора започват да експериментират с нюансите в жилищата си. На едни светли стени например, чудесно ще стоят тъмни, дори черни врати. А защо не и цветни, това допълнително ще придаде контраст в любимия дом.

врата-за-панелно-жилище

Входни врати за панелни жилища

Винаги при смяната на входната врата с нова, жилището придобива нов облик, в повечето случаи по-добър. Днес на пазара се предлага изобилие от врати, способни в пълна степен да задоволят и най-изтънчения вкус.

С инсталирането на нова качествена входна врата, вие печелите няколко неща – нова визия и по-голям комфорт (в някои случаи по-голяма защита и икономия на електроенергия), особено когато старата врата е в много лошо състояние – с деформации, ожулвания и дори пукнатини. Да не говорим за мигновеното поскъпване на апартамента, от момента в който новите входни врати за панелни жилища са монтирани. Това разбира се е във ваш плюс, в случай че след време решите да продавате.

Що се отнася до климатичните промени, гледайте да инсталирате новата входна врата, преди да започне студения период. Най-добре е в подобен случай, да поставите в жилището си блиндирана врата, която със сигурност ще подобри енергийната му ефективност.

Но освен енергийноефективни и надеждни, блиндираните врати изглеждат много добре и визуално (предлагат се в най-разнообразни нюанси и фрезовки), така придават желаната естетика на жилището.

Най-често моделите входни врати са изработени от естествено дърво, индустриална дървесина или от стомана. Ако търсите нова врата за външно помещение или такова, в което има наличие на влага, тогава най-подходяща за вас е металната. Сплавта пази от дъжд, силни ветрове и друг род метеорологични условия.

Вратите от естествено дърво стоят много красиво, но е за предпочитане те да се поставят в помещения, където няма влага и резки температурни промени. Иначе има риск да се издуят и деформират необратимо.

Светъл дъб

Врати за баня

Предимствата на вратите за баня от алуминий са:
Първо, едно от основните условия е трайността, която имат алуминиеви врати. Реално, дървените врати няма как да оцелеят при по-екстремни температури или в агресивна среда. В действителност, алуминият е неутрален метал. Устойчив на различна външна среда и търпи резки промени в температурата. Тези качества са достатъчни за да бъдат алуминиевите врати предпочетени пред дърво. Освен това, ако вратата е изработена от алуминий или се е повредила, ремонта е много по-евтин от закупуването на нова. Обикновено тези врати, могат да бъдат поправени в компанията, от където са закупени.

Второто качеството на новите врати за баня, е здравината. Независимо от факта, че самият алуминий е сравнително мек материал, с използването на специални профили може да се постигне много по-голяма здравина, отколкото на всяка врата от дървен материал. Заради влагоустойчивите си качества, вратите от алуминий са идеални за баня или други мокри помещения.

В допълнение към горното, алуминиевите врати имат свойства, които никога няма да бъдат постигнати чрез използването на дървесина като материал. Това е огромно разнообразие от форми и цветове, като същевременно се поддържа по-ниска цена. Не е тайна, че повечето дървени врати с различни дизайни и декорации са по-скъпи.

Алуминий – евтин метал, който е лесен за оформяне, а цветовото оформление е ограничено само от въображението на дизайнера. Тези качества позволяват създаването на алуминиеви врати, с голямо разнообразие от дизайни, размери и цветове на сравнително ниска цена.

Нека обобщим. От изложеното по-горе можем уверено да заключим, че алуминиеви врати са много добър избор за интериорни врати, но за банята са просто незаменими. Тези врати са по-евтини, по-трайни и по-надеждни. Способността им да се ремонтират на ниска цена е още едно много голямо предимство. По-голямата издръжливост и надеждност накланят везните към вратата от алуминий. Повечето фирми, които продават врати, предлагат и монтаж на приемлива цена. Следователно, едва ли би възникнал проблем за покупка и монтаж на алуминиеви врати.

Ето защо, ако сте пестеливи и разумни, то алуминиевите врати вашето правилно решение. Тази покупка ще бъде рентабилна и надеждна инвестиция, защото парите ви ще бъдат изразходвани за закупуване и монтаж на нещо, което напълно си заслужава.

image002

От къщата към двора

Съвременните технологии предлагат разнообразие от размери и материали, от които се изработват новите врати. Те могат да бъдат направени от дърво и от PVC  материали, могат да са с различна степен за защита и с многообразна отваряемост.

Днес ще разгледаме вариантите, които се предлагат – класически френски прозорец, плъзгаща се стъклена врата, телескопична врата и сгъваема стъклена врата.

Класическият  френски прозорец прави връзката между градината и къщата. Специфичното при този модел е, че крилата му се движат на панти и се отварят отвън навътре.

Друг интересен вариант е плъзгаща се стъклена врата. Тя представлява два стъклени прозореца с рамка, които се плъзгат един покрай друг. Предимствата на този вид врати е,  че отварянето може да е доста широко в сравнение с други модели.

Един от най-популярните варианти е така нареченият „френски плъзгач“. Той е изключително удобен, тъй като съчетава характеристиките на френския прозорец и плъзгащата се врата. Конструкцията на този тип врати се състои от четири крила, като двете от тях са външни и фиксирани панели, а вътрешните две се движат на релси към страничната рамка.

Третото предложение, което ще разгледаме е телескопичната врата. Особеностите при нея са, че всички панели се движат един покрай друг. Едно от предимствата на телескопичната врата пред другите две врати, които разгледахме, е че тя създава един голям отвор, който успява да премахне бариерата между вътре и вън. Съвременният вид, който се постига благодарение на телескопичните панели с голяма остъкляване, от своя страна придава съвременен и модерен вид на пространството, в което се монтират тези врати.

Сгъваемите стъклени врати представляват иновативна система от стъклени панели, които са в състояние да изчезнат от интериора, но когато се съберат осигуряват защита и са звуко и топло изолирани. Практичността на този вид врати се изразява във възможността им да преградят всякакви пространства,  дори и такива, които се пречупват под ъгъл.

Интересният дизайн на предложенията, които разгледахме, ще позволи на вратите да се превърнат в модерно и стилно допълнение към всеки дом. При избора на по-големи врати, ще добавите повече простор и светлина.


Post navigation